KP: novēršot politikas nepilnības, Rīgā par siltumu varētu būt jāmaksā mazāk

Konkurences padome (KP) konstatējusi, ka tarifu noteikšanas metodika daļā Rīgas siltumenerģijas iepirkuma tirgus ierobežo brīvu konkurenci, kā rezultātā AS "Rīgas Siltums" var iegādāties siltumenerģiju par zemāku cenu, vienlaikus no galapatērētāja saņemot valsts noteikto augstāko samaksu.

KP arī norāda uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) iespēju ļaut patērētājiem saņemt labumu no siltumenerģijas piegādātāju konkurences un par siltumu maksāt lētāk.

Pēc SIA "Juglas Jauda" iesnieguma saņemšanas, pārbaudot AS "Rīgas Siltums" un tās siltumenerģijas piegādātāju (SIA "Juglas Jauda" un AS "Latvenergo") sadarbības principus, KP konstatēja konkurenci kavējošus faktorus, kuri ietekmē maksājumus par patērēto siltumenerģiju.

KP konstatēja, ka tirgus dalībnieku rīcība norāda uz iespējām noteiktos gadījumos samazināt SPRK AS "Rīgas Siltums" noteikto siltumenerģijas tarifu. Tā Apvienotajā siltumapgādes zonā un TEC-2 siltumapgādes zonā, kur darbojas gan AS "Latvenergo", gan SIA "Juglas Jauda", AS "Latvenergo" konkurences apstākļos septiņu mēnešu laikā apmēram 70% iepirkumu siltumenerģijas cenu samazināja zemāk par SPRK apstiprināto tarifu. Regulāra SPRK AS "Rīgas Siltums" noteikto tarifu pārskatīšana ļautu no siltumenerģijas piegādātāju konkurences rezultātā radušos ieguvumu nodot patērētājiem. Šobrīd siltumenerģijas piegādātāju atlaides ļauj samazināt AS "Rīgas Siltums" izdevumus, bet patērētāji maksā pēc iepriekš noteikta tarifa.

Tāpat KP secināja, ka AS "Latvenergo" darbības, prognozējot konkurenta dalību AS "Rīgas Siltums" iepirkumos un šajos gadījumos piedāvājot atlaides, vērstas uz konkurenta izspiešanu no tirgus. AS "Latvenergo" priekšrocības tirgū garantē arī SPRK noteiktā tarifu noteikšanas un apmaksas principu metodika - tās rezultātā AS "Latvenergo" atšķirībā no SIA "Juglas Jauda" visu gadu no AS "Rīgas siltums" saņem garantētu siltumenerģijas ražošanas iekārtu uzturēšanas izmaksu apmaksu neatkarīgi no pārdotā siltumenerģijas apjoma.

Savukārt SIA "Juglas Jauda", nespējot pārdot koģenerācijas režīmā (t.i., vienlaikus ražojot elektroenerģiju un siltumenerģiju) ražotu siltumenerģiju, nespēj izmantot arī tai garantētās tiesības koģenerācijas režīmā ražotu elektroenerģiju pārdot valsts obligātā iepirkuma ietvaros. Tādējādi, kavējot SIA "Juglas Jauda" darbību tirgū, tiek kavēta arī valsts politikas par noteiktu elektroenerģijas iegūšanas veidu attīstību izpilde.

KP atzina, ka AS "Latvenergo" izmantotā retroaktīvo atlaižu sistēma ir neskaidra un deformē konkurenci siltumenerģijas vairumtirdzniecības tirgū. Lai kaitējumu novērstu, AS "Latvenergo" apņēmās turpmāk piemērot progresīvu atlaižu sistēmu, tādējādi ļaujot saglabāt konkurences apstākļus un līdz ar to arī iespēju labumu no šīs konkurences gūt patērētājiem.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais