Aukstajā laikā Rīgas naktspatversmes ir atvērtas arī dienas laikā

© Kaspars Krafts F64

Saskaņā ar Rīgas domes Rīcības plānu "Palīdzības sniegšana bezpajumtniekiem nelabvēlīgos laika apstākļos Rīgā" , ja nakts gaisa t ir zemāka par -10 C vai, ja āra gaisa temperatūra zemāka par 0 C un vēja ātrums lielāks par 10 m/s, tad naktspatversmes darbojas visu diennakti.

Ja 2014. gada 1.janvārī naktspatversmēs uzturējās 761 cilvēks, tad 20.janvārī 843 cilvēki. Kopš janvāra sākuma par 86 personām, jeb 11% pieaudzis naktspatversmju apmeklētāju skaits. Ņemot vērā aukstos laika apstākļus naktspatversmes Rīgā strādā arī dienā, un atbilstoši pieprasījumam tiek nodrošināts nepieciešamais vietu skaits.

Rīgas pilsētā darbojas 7 patversmes/naktspatversmes, kurās 863 vietas līdzfinansē Rīgas dome:

Nakts patversmes vīriešiem un sievietēm:

• SIA "V.E.L.G." nakts patversme (Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1);

• Biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" nakts patversme (Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7).

Nakts patversmes sievietēm:

• Rīgas patversmes sieviešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2);

• Biedrības "PINS" nakts patversme (Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12).

Nakts patversmes vīriešiem:

• Rīgas patversmes vīriešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 208);

• Nakts patversme "Zilais Krusts" (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 336). Patversmes pakalpojumu var saņemt vīrieši (10 vietas) ar kustību traucējumiem (pārvietojas riteņkrēslā), patversmē neuzņem cilvēkus alkohola reibumā!

• SIA "V.E.L.G." naktspatversme (Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8).

Līdz diviem mēnešiem gadā persona naktspatversmēs var uzturēties bez maksas. Ja persona naktspatversmē uzturas ilgāk par diviem mēnešiem un tai nav noteikts trūcīgās personas statuss, persona veic daļēju maksu (līdzdalības maksājumu) par naktspatversmes pakalpojumu 0.64 eiro dienā. Naktspatversmē var saņemt siltu apģērbu, paēst vakariņas, izmantot sanitārās telpas, kā arī saņemt sociālā darbinieka konsultācijas.

Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem Katoļu ielā 57, ja 1.janvārī dienas centrā uzturējās 107 cilvēki, tad 20.janvārī 152 cilvēki. 

Lūgums iedzīvotājiem būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, jo palīdzība ir viena zvana attālumā: piezvanot pa ārkārtas situāciju tālruni 112, policijai pa tālruni 110, vai neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113. Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli, un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes lūdzam izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs!

Svarīgākais