Rīgas dome segs 43 Zolitūdē bojā gājušo cilvēku bēru izdevumus 21 134 eiro apjomā

© F64 Photo Agency

Rīgas pašvaldība no rezerves fonda līdzekļiem piešķirs 21 134 eiro Zolitūdē bojā gājušo cilvēku apbedīšanas izdevumu segšanai, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Kopumā Rīgas domē ar lūgumu atmaksāt apbedīšanas izdevumus vērsušies 43 bojāgājušo tuvinieki. Lūgums atmaksāt bēru izdevumus tiks skatīts ceturtdien, 23.janvārī, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē.

Jau ziņots, ka Rīgas domes komisija, kas izveidota, lai sniegtu atbalstu Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem un cietušajiem, piešķīrusi pabalstus kopumā 32 bojāgājušo ģimenes locekļiem. Ģimenēm, kuras traģēdijā Zolitūdē zaudējušas tuvinieku, piešķirts vienreizējs 10 000 latu pabalsts, savukārt tiem, kuriem nelaimē gūto traumu dēļ būs ierobežotas darbspējas, - 5000 latu.

Domes lēmums paredz, ka 10 000 latu pēc nodokļu nomaksas vienādās daļās tiks sadalīti proporcionāli personu skaitam laulātajam ar pēcnācējiem un personai, kas realizē aizgādību pār bojā gājušās personas atsevišķi dzīvojošu nepilngadīgu bērnu. Ja bojāgājušajam pēcnācēju nav, pabalstu saņems viņa vecāki.

Komisija nolēma arī piešķirt pabalstus vienīgā apgādnieka bojāejas gadījumos - tie tiks izmaksāti no līdzekļiem, kas ziedoti, nenorādot mērķa grupu. Jau iepriekšējā komisijas sēdē tika pārrunāta ciešā sadarbība ar Labklājības ministriju, vairumu labdarības organizāciju, privāto uzņēmumu - tostarp "Maxima" ziedojumu piešķiršanā. Tagad šī sadarbība iedibināta arī ar Lietišķo sieviešu klubu, "ABLV banku" un Latvijas Pareizticīgās baznīcas sinodi.

Komisija nolēma, ka pabalsti un ziedojumi nepilngadīgajiem pārskaitāmi uz īpaši atveramiem kontiem, kas būs lietojami pēc 18 gadu sasniegšanas vai pieejami aizbildņiem Rīgas Bāriņtiesas akceptētiem tēriņiem. Komisija arī vienojās, ka ziedojumu piešķiršanai cietušo ārstēšanai un rehabilitācijai nepieciešama stacionārās medicīniskās iestādes izziņa un ģimenes ārsta slēdziens un ieteikums.

Savukārt labdarības organizācija "Ziedot.lv" līdz 15.janvārim sniegusi sākotnējo palīdzību visiem 54 bojāgājušo tuviniekiem, izmaksājot saziedotos pabalstus. Katrai bojāgājušā ģimenei pienācās vienreizējs naudas pabalsts 6402,92 eiro apmērā.

Latvijas un citu valstu iedzīvotāji Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem līdz šim ziedojuši 1,4 miljonus eiro. Līdz 15.janvārim palīdzība jau sniegta 895 440 eiro apmērā, un palīdzības sniegšana turpinās. No ziedojumiem īpašu palīdzību turpina saņemt bojāgājušo 23 nepilngadīgie bērni, kuriem tiek veidoti pilngadības depozīti 14 229 eiro apmērā katram. Līdz šim depozīti izveidoti jau 20 bērniem.

Palīdzību saņēmušas arī 34 personas, kuras negadījumā hospitalizētas, par kopēju summu 217 700 eiro, kā arī 16 vieglāk cietušas personas par kopējo summu 11 383 eiro.

Kā ziņots, iebrūkot veikala "Maxima" griestiem, 21.novembrī Zolitūdē gāja bojā 54 cilvēki. Vairāki desmiti cilvēku guva smagus ievainojumus, divi joprojām ārstējas slimnīcā.

Atbalsta sniegšanai traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem Rīgas domē izveidota komisija, kurā darbojas Veidiņa, Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, departamenta struktūrvienību vadītāji Mārtiņš Moors, Inga Solovjova, Baiba Skuja, Dainis Špeļs un Dace Bautre.

Svarīgākais