Tiesa ierosina lietu par Rīgas transporta biļešu cenu celšanas pamatojuma nesniegšanu

Administratīvā rajona tiesa ierosinājusi lietu pēc politologa Gata Puriņa pieteikuma par informācijas nesniegšanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" saistībā ar braukšanas tarifu diferencēšanu Rīgā, aģentūru LETA informēja Puriņš.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Puriņš, viņš vērsās tiesā, "lai iegūtu datus par ekonomisko pamatojumu, kas pēkšņi ļāvis teju dubultot braukšanas tarifus Rīgā - no 0,70 eiro septembrī uz 1,20 eiro janvārī". Puriņa ieskatā, publiskajai kapitālsabiedrībai, kurai deleģētas pašvaldības funkcijas, jāsniedz dokumenti, kuri attaisno ekonomiski nelietderīgo lēmumu celt cenas nodokļu maksātāju dotētajā sabiedriskajā transportā, kā dēļ var apgrūtināt Rīgas ekonomikas atkopšanos.

Puriņš pieteikumā lūdz atzīt iestādes faktisko rīcību - informācijas nesniegšanu - par prettiesisku, kā arī uzlikt par pienākumu sniegt pieprasīto informāciju.

Tiesa uzaicinājusi Rīgas domi un "Rīgas satiksmi" sniegt tiesai rakstveida paskaidrojumu par pieteikumu pēc būtības līdz 10.februārim.

Kā norāda Puriņš, publiskas personas komercsabiedrības pastāvēšana atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.panta pirmajai daļai nozīmē, ka tā īsteno iepriekš minētajā tiesību normā, kā arī citur minētos valsts pārvaldes uzdevumus. Informācijas atklātības likuma 7.pants paredz, ka par komercnoslēpumu nevar uzskatīt informāciju, kas ir saistīta ar valsts pārvaldes funkciju vai uzdevumu izpildi, šādos gadījumos informāciju nesargā arī komercnoslēpums.

Pieprasījumā lūgti arī visi kapitālsabiedrības dalībnieku sapulču atvasinājumi, deleģēšanas līguma dokumentācija un viss tehniski ekonomiskais pamatojums. Puriņš arī norādījis, ka nav pieņemama informācijas saņemšana iestādē, jo tā nepieciešama izpētei.

"Uzskatu, ka tas ir kauns un negods, ka informācijas atklātības veidā notiek straujš regress, - mēģina atdzīvināt cariskās patvaldības tradīcijas, slēpjot pat lēmumus no pilsoņiem," norādījis Puriņš. Viņš skaidroja, ka šādas ziņas nav bijušas pieejamas nedz pilsētas pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijas darba kārtībā, nedz arī Rīgas domes darba kārtībā.

Jau ziņots, ka no 1.marta biļešu cenas plānots diferencēt arī atkarībā no pasažiera deklarētās dzīvesvietas. Pašvaldība pagājušā gada nogalē apstiprinājusi jaunu tarifu - līdzšinējo 0,71 eiro (50 santīmu) vietā pilna biļetes cena no 1.janvāra palielināta līdz 1,20 eiro (84 santīmiem), kas atbilstot viena brauciena pašizmaksai. Iecerēts, ka pasažieriem, kuri dzīvesvietu deklarējuši Rīgā un izmanto par "Rīdzinieka karti" pārdēvēto personalizēto e-talonu, tiks nodrošināta 50% atlaide.

Tā kā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iebildumu dēļ noteikumi par atlaidēm joprojām nav stājušies spēkā, turklāt pašvaldības "Rīgas satiksme" nespēja nodrošināt "Rīdzinieka kartes" izsniegšanu visiem klientiem līdz 2013.gada 31.decembrim, tika noteikts pārejas periods līdz 1.martam, lai šajā laikā visi pasažieri biļetes varētu iegādāties par puscenu jeb par 0,60 eiro. Pārejas perioda atlaides attiecināmas tikai uz tām biļetēm, kas iegādātas iepriekšpārdošanā, bet sabiedriskajā transportā, pērkot biļeti pie vadītāja, pasažieriem jāmaksā pilnā cena, kas ir divreiz lielāka - 1,20 eiro.

Ieviešot diferencētās biļešu cenas, Rīgas dome vēlas panākt iedzīvotāju deklarēšanos galvaspilsētā, lai tādējādi palielinātu pašvaldības ieņēmumus.