"Rīgas namu pārvaldnieks" neatrod pircēju ne reizi neizmantotajam sniega kausētājam

Pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) izsole, kurā uzņēmums bija iecerējis pārdot granulu vedēju un 2010.gadā pirktu sniega kausētāju, šodien nenotika, jo tajā nebija pieteicies neviens pretendents, aģentūra LETA uzzināja uzņēmumā.

Par abām iekārtām, visticamāk, tiks rīkota atkārtota izsole, norādīja RNP preses sekretārs Krists Leiškalns.

Sniega kausēšanas iekārta "SPU-10", kas montēta uz piekabes, ražota 2010.gadā Krievijā. Aparāta sniega kausēšanas jauda ir 30 kubikmetri stundā, dīzeļdegvielas patēriņš - 38 līdz 76 litri stundā. Leiškalns piebilda, ka RNP to ne reizi nav izmantojis.

Granulu vedējs ar cisternu "MAN 25.272" ir 1991.gada izlaiduma modelis, un arī šo tehnikas vienību RNP nav izmantojis. Leiškalns skaidroja, ka "Kurzemes namu apsaimniekotājs" vēsturiski, pirms apvienošanas, bijis lielākais pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmums un tas šo kravas automašīnu izmantojis, lai piegādātu kurināmo namiem, kuros ir granulu apkures katli. RNP, rīkojot granulu iepirkumus, izvērtē arī iespējas, kā to piegādāt. Secināts, ka uzņēmumam uzturēt savu transportlīdzekli ir dārgi un nelietderīgi.

Granulu vedēja izsoles sākumcena noteikta 6545 eiro (4600 lati), bet sniega kausēšanas iekārtas sākumcena ir 14 940 eiro (10 500 latu). Izsoles solis - 14,23 eiro (10 lati).

Leiškalns skaidroja, ka šīs iekārtas "mantotas" no Rīgas domes uzņēmuma "Kurzemes namu apsaimniekotājs", kurš likvidēts 2010.gadā, apvienojot visus pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmumus vienā, izveidojot "Rīgas namu pārvaldnieku". RNP darbā ne viena, ne otra iekārta nav izrādījusies lietderīga.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, pašvaldības SIA "Kurzemes namu apsaimniekotājs" vēl īsi pirms likvidēšanas izcēlusies arī ar citiem īpatnējiem pirkumiem, piemēram, 2010.gada sākumā namu pārvalde bez konkursa no kādas privātfirmas iegādājās jaunas ēku numurzīmes, kas tika uzstādītas līdzās vecajām. Vairāk nekā 10 000 latu vērtajām zīmēm tumsā bija jāspīd, jo tās esot aprīkotas ar saules baterijām. Diemžēl tās nespīdēja.

Mēnesi vēlāk par astoņu sniega tīrītāju pilnpiedziņas automašīnu "Ņiva" iegādi pārvalde iztērēja vēl 70 000 latu, pēc kā uzņēmuma vadītājam Arturam Lifšicam nācās pamest savu amatu. Leiškalns piebilda, ka šīs "Ņivas" ar tām uzmontētajām sniega lāpstām RNP gan izmantojot.

Rīgas domes Audita un revīzija pārvalde 2010.gadā konstatēja arī citus pārkāpumus pašvaldības SIA "Kurzemes namu apsaimniekotājs" iepirkuma procedūrās, nepamatotus naudas pārskaitījumus, neskaidras līzinga operācijas, ar kapitāla daļu turētāju nesaskaņotu līgumu par automašīnu patapinājumu, pārkāpumus atlaisto darbinieku pabalstu aprēķināšanā un izmaksās, kā arī citus pārkāpumus.

Latvijā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) atkārtoti izsludinājusi konkursu par komerciālā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa tiesībām izplatīt televīzijas programmu bezmaksas zemes apraidē Latvijas teritorijā no 2025.gada 1.janvāra līdz 2026.gada 31.decembrim, aģentūru LETA informēja NEPLP.