Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ķīpsalā sāks celt ugunsskulptūras

Jau rīt 16. janvārī Rīgā Ķīpsalas pludmalē pie Vanšu tilta no 12.00 – 18.00, tēlnieki sāks veidot skulptūras otrajam Pasaules uguns skulptūru čempionātam, kura fināls notiks 18. janvārī.

Vienlaikus īpašā jurtā un vigvamā no 16.- 18. janvārim paralēli risināsies meistardarbnīcas, kurās pasākuma apmeklētāji varēs liet sveces un iegūt praktiskas zināšanas uguns skulptūru veidošanā, kur no šķilām un salmiem veidosim telpiskas skulptūriņas.  Varēs apskatīt arī vienas no pasaulē lielākajām bungām, kuru diametrs pārsniedz trīs metrus.

Pasaules uguns skulptūru čempionātā Rīgā piedalīsies komandas no 12 valstīm – ASV, Austrālijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Vācijas, Somijas, Spānijas, Šveices un Zviedrijas. Komandās būs divi dalībnieki, no kuriem vismaz viens ir diplomēts tēlnieks vai mākslinieks, nodrošinot augstu čempionāta māksliniecisko līmeni un aizraujošu sacensību garu.

Tiks veidotas līdz 6m augstas koka konstrukcijas. Pēdējā čemionāta dienā, īpašā ceremonijā 18. janvārī no plkst. 16.30 uguns skulptūras ik pēc 8 minūtēm pakāpeniski tiks aizdegtas. Finālā, pēc žūrijas apspriešanās, tiks paziņots pasaules čempions uguns skulptūru veidošanā. Ugunīgu muzikālo noskaņu radīs ritma apvienība „Pulsa Efekts“ kopā ar viesiem un uguns pavēlniekiem no „Fire Spirit“. Spēlēs igauņu bundzinieku grupa  "Viljandi Drumlab".

 Skulptūras vērtēs starptautiska žūrija trīs cilvēku sastāvā. Pirmās vietas ieguvējs saņems naudas balvu 2,5 tūkstošu eiro apmērā, otrās vietas – 1,5 tūkstošu eiro apmērā, bet trešās vietas ieguvējs – viena tūkstoša eiro apmērā. Savu īpašo simpātijas balvu kādai komandai pasniegs
 SIA Robert Bosch, kuri arī katrai no 12 komandām dāvinās elektroinstrumentu komplektu.

Pasaules uguns skulptūru čempionāts ir daļa no daudzveidīgajiem no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumiem.  Ugunsskulptūru čempionāta noslēgumā ap plkst. 18.00 11. novembra krastmalā sāksies ap stundu gara gaismas parāde, ko veido neatkarīgā  Vācijas producentu grupa "Helmnot" ar lielu pieredzi šādos gaismas šovos un parādēs.

Gaismas parādē - uzvedumā dosies 7 m augsts un 8 m garš gaismas kuģis, kas visa uzveduma laikā iedegsies visneiedomājamākajās krāsās, tam sekos citi izgaismoti objekti.

Bet plkst.  19.00 starp Dzelzceļa un Vanšu tiltiem, sāksies muzikāls gaismas uzvedums "Gaismas stāsts". Tā mūziku komponējis Jānis Lūsēns, savukārt gaismu horeogrāfiju veidojuši pirotehnisko uzvedumu meistars Kalvis Kalniņš un gaismu mākslinieks Normunds Bļasāns.