Rīgā pieaug siltummezglu apzagšanas gadījumu skaits

Rīgā teju trīskāršojies daudzdzīvokļu namos ierīkoto individuālo siltummezglu apzagšanas gadījumu skaits, liecina AS "Rīgas siltums" dati.

2012.gadā tika apzagti 28 siltummezgli, radot zaudējumus vairāk nekā 18 000 eiro apmērā. 2013.gadā apzagti 79 siltummezgli, radot zaudējumus vairāk nekā 49 000 eiro, bet 2014.gada sākumā apzagti deviņi siltummezgli.

"Rīgas siltums" aicina daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus pievērst uzmanību siltummezglu drošībai, kas parasti atrodas māju pagrabos. Kā norāda uzņēmuma valdes loceklis Uģis Osis: "Apzogot ēkas siltummezglu, tiek pārtraukta ēkas karstā ūdens apgāde un apkures sistēmas darbība. Apkures sezonā - pie zemām āra gaisa temperatūrām - ziemas aukstākajā laikā tas ir īpaši aktuāli, jo var radīt ēkas siltumapgādes komunikāciju sasalšanu."

Lai gan visi siltummezgli ir aprīkoti ar dzelzs durvīm, nepiederošas personas individuālajā siltummezglā iekļūst, izlaužot gan sienas, gan sabojājot ieejas durvju slēdzenes, kā arī ar griezējdegļu palīdzību metāla durvīs tiek izgriezti caurumi.

Siltummezglos pārsvarā tiek zagti automātikas vadības bloki, cirkulācijas sūkņi, karstā ūdens un apkures sistēmas izpildmehānismi, procesori, termometri, manometri, piebarošanas ūdens skaitītāji. Nereti ir gadījumi, ka zādzības laikā tiek sabojātas palikušās siltummezgla iekārtas, elektrokabeļi, cauruļvadi un to fasondaļas. Nozagto iekārtu izmaksas mērāmas vairākos simtos eiro.

Lai novērstu apzagšanas riskus un nodrošinātu mājas kopīpašuma iekārtu saglabāšanu, ēku dzīvokļu īpašniekiem tiek ieteikts izvērtēt iespēju un aprīkot ēku siltummezglu telpas ar signalizācijas sistēmām, kas izmaksā lētāk, nekā atjaunot nozagtās iekārtas.

Svarīgākais