Gaismas pili testē šonedēļ

© F64

Grāmatu draugu ķēde 2014 metru garumā būs viens no centrālajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem Rīgā.

Ārzemju žurnālistiem par sestdien plānoto akciju ir ļoti liela interese, bet pašmāju medijos izskan aizdomas, vai ekspluatācijā nenodotajā Gaismas pils ēkā drīkst rīkot pasākumus.

Decembra beigās projekta būvuzraugs Hill International no pilnsabiedrības Nacionālā būvkompāniju apvienība ir pieņēmis jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku un tās dokumentāciju. Tas nozīmē, ka būvdarbi ir pabeigti un pabeigti atbilstoši līgumam. Tas gan ir tikai pirmais posms. Būvnieku pārstāve Ilga Sokolova Neatkarīgajai sacīja, ka turpmāk par ēkas nodošanu ekspluatācijā atbildīgs ir pasūtītājs, proti, Kultūras ministrija.

Izskanējusi informācija, ka Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestam (VUGD) esot pretenzijas, izvērtējot būves ugunsdrošību, bet LNB projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe atbild: «Ugunsdzēsēji vēl neko nav teikuši.» Viena testēšanas kārta paredzēta šodien. VUGD ir iesniegti visi pieprasītie dokumenti, un nu jāgaida galīgā kompleksā sistēmu pārbaude. Pēc atzinumu saņemšanas, Rīgas būvvalde dos savu gala atzinumu. Arī Kultūras ministrijā saka – nav informācijas, ka kaut kādu iemeslu dēļ Gaismas pils ēkas nodošana ekspluatācijā varētu tikt bremzēta. J. Dripe piebilst, ka starptautiskais būvuzraugs ir skrupulozi sekojis būvniecības procesam un ēka uzbūvēta kvalitatīvi. Piemēram, Hill International nepilnu mēnesi pētīja būvnieku dokumentāciju.

Liela daļa no pašlaik veicamā darba esot tieši dokumentu kārtošana. Lai nodotu ekspluatācijā LNB ēku un no projekta speciāli izdalīto infrastruktūras kārtu, no 17 vajadzīgo institūciju atzinumiem jau ir saņemti 13 pozitīvi atzinumi. Ja reiz atlicis pārkāpt tikai asti, iespējams, Gaismas pili ekspluatācijā varētu nodot pat šo piektdien, tomēr J. Dripe noteic – negribot skriet laikam pa priekšu. «Mums nav, kur skriet, bet arī bezgalīgi stiept nav jēgas. Darīsim mierīgi, lai viss ir labi,» viņš saka, raksturojot saskaņošanas procesu. Īpaši no infrastruktūras objektu projekta ir izdalīta ārējo inženiertīklu kārtas izbūve. Visu infrastruktūras objektu izbūve jāpabeidz līdz 2014. gada aprīlim.

Tā kā ēku vēl nedrīkst izmantot pilnībā, nebūtu korekti cilvēkus aicināt apskatīt Gaismas pili, norāda J. Dripe. Bet Grāmatu draugu ķēdes akciju rīkot drīkst, jo tas ir īpaši saskaņots pasākums, kas jāorganizē atbilstoši drošības prasībām. Šī akcija nav saistīta ar ēkas nodošanu ekspluatācijā, uzsver J. Dripe.

Līdz šā gada 30. aprīlim jāpabeidz apkārtējās teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi un tehniskās ēkas iekšējās apdares darbi. Plānots, ka pirmās lasītavas sāks darboties aprīlī, bet ne visas uzreiz – lasītāji tās varēs izmantot pakāpeniski, stāvu pa stāvam. Augusta pēdējā nedēļā vajadzētu būt pieejamām visām lasītavām.

Gaismas pils oficiālā atklāšana būs 29. augustā – LNB 95. dzimšanas dienā. J. Dripe stāsta, ka līdz tam tiks rīkoti vairāki pasākumi, kuru laikā bibliotēkas jaunās ēkas apmeklētāji varēs apskatīt telpas.

Svarīgākais