Par piemiņu cilvēktiesību pārkāpumu upuriem pie Brīvības pieminekļa aizdedz svecītes

Šodien Brīvības pieminekļa pakājē, pieminot cilvēkus, kuri cietuši no cilvēktiesību pārkāpumiem, tika aizdegtas svecītes.

Laukumā pie Brīvības pieminekļa tika izvietotas vairāk nekā 100 svecītes. Solidarizējoties ar tiem cilvēkiem, kuru tiesības ikdienā tiek brutāli pārkāptas, arī atsevišķi garāmgājēji aizdedza līdzi atnestās svecītes.

Pasākumā tika dalītas lesbiešu, geju, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pastkartītes, kuras citē Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas pirmo pantu: "Visi cilvēki piedzimst brīvi un vienlīdzīgi savā cieņā un tiesībās. Viņiem ir saprāts un sirdsapziņa, un viņiem citam pret citu jāizturas brālības garā."

LETA jau ziņoja, ka Rīgā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību cilvēktiesību nozīmībai, notiek dažādas Starptautiskai Cilvēktiesību dienai veltītas aktivitātes. Šodien Rīgas Ekonomikas augstskolā notika debates par globāliem cilvēktiesību izaicinājumiem.

Savukārt 13.decembrī "Amnesty International" draugu tīkls Latvijā aicinās jauniešus pievienoties lielajai vēstuļu rakstīšanas kampaņai, lai atbalstītu cilvēktiesību aizstāvjus visā pasaulē, kas atrodas apcietinājumā savas aktivitātes dēļ.

Starptautiskā Cilvēktiesību diena tiek svinēta par godu ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas pieņemšanai, kas tika pieņemta 1948.gada 10.decembrī.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.