Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atklāj Rīga 2014 veltītas ceļojošās izstādes

© publicitātes

Akcentējot Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada sākumu un iepazīstinot ar Ārlietu ministrijas (ĀM) un Latvijas pārstāvniecību iesaisti Rīgas popularizēšanā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) šodien atklāja divas ceļojošās izstādes, informēja ĀM Preses un informācijas nodaļā.

Atklāšanā klātesošos uzrunāja arī nodibinājuma "Rīga 2014" direktore Diāna Čivle, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktors Andris Vilks un izstāžu kuratore Ieva Zībārte. Pasākuma dalībnieku vidū bija arī izstāžu autori, LNB speciālisti, dizaineri un meistari no Rīgas radošajiem kvartāliem.

Atklātas divas ceļojošās izstādes angļu valodā - "Grafiskie stāsti. Starptautiskie zīmoli, notikumi un mākslinieki Latvijas Nacionālās bibliotēkas attēlizdevumu kolekcijās" un "Dizaineri un meistari Rīgas radošajos kvartālos". Izstāžu autori ir kuratore Ieva Zībārte, arhitekts Mārtiņš Pīlēns un grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš. Novērtētas ir arī viņu iepriekš veidotās izstādes "Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa" un "Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums".

Izstāde "Grafiskie stāsti. Starptautiskie zīmoli, notikumi un mākslinieki Latvijas Nacionālās bibliotēkas attēlizdevumu kolekcijās" tapusi, sadarbojoties ar LNB speciālistiem. Tā vēsta par LNB attēlizdevumu - fotogrāfijās, zīmējumos, plakātos un pastkartēs - kolekcijās atrodamajām vērtīgajām starptautisko notikumu, attiecību, uzņēmumu, organizāciju un privātpersonu liecībām, kas atklāj ārvalstu mākslinieku, politiķu, kolekcionāru un starptautisku notikumu saikni ar Latviju.

Izstādē "Dizaineri un meistari Rīgas radošajos kvartālos" tiek stāstīts par Latvijas galvaspilsētas radošo kvartālu dizaineriem un meistariem, kas savu produktu no idejas līdz realizācijai radījuši paši. Produktu spektrs ir plašs - tie ir universitātes laboratorijās tapuši roboti, vingrošanas rīki, apavi, starptautiski mākslas izdevumi un sociālā biznesa projekti, kas ir kļuvuši par unikālu pilsētas radošuma zīmi un tiek pārdoti visā pasaulē. Izstādē iekļauts RTU Robotikas klubs, biedrība "Grafiskie stāsti", portāls "Arterritory", konditoreja "arbOOz", velosipēdu darbnīca "Ērenpreiss", sociālais uzņēmējs "Lude", sietspiedes darbnīca "Darva", dēļu sporta inventāra ražotājs "Lokal Boards", modes zīmols "QooQoo", apavu zīmols "Wollings", dizaina apvienība "Design Catering".

Abas izstādes ar Latvijas pārstāvniecību starpniecību tiks eksponētas ārvalstīs, lai pievērstu ārvalstu sabiedrības uzmanību un nodrošinātu publicitāti starptautiskajos medijos par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu, vienlaikus parādot Latviju kā valsti ar bagātu, daudzveidīgu un interesantu kultūras dzīvi. Ar šādu mērķi ĀM jau 2013.gadā uzsāka darbu pie jaunu ceļojošo izstāžu izveides. Kopskaitā tapušas sešas jaunas ceļojošās izstādes, kas stāsta par Rīgu vai skar "Rīga 2014" tematiskās līnijas - "Rīgas jūgendstils", "Rīga - stāsts 100 gadu garumā", "Baltijas ceļš", "Kas dzintaram vēl padomā?". Latvijas vēstniecības turpinās jau uzsākto darbu, popularizējot Rīgu kā Eiropas 2014.gada kultūras galvaspilsētu.

Plašākai sabiedrībai izstāde apskatāma ĀM no 15.janvāra līdz 23.janvārim darba dienās no plkst.9 līdz 17, iepriekš piesakoties pa tālruni 67 015 984