Rīga ieintriģējusi ar kultūras pasākumiem

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu Rīga atklās ar vairākiem īpašiem pasākumiem nākamā gada 17.–19. janvārī, bet kultūras programma ilgs visu gadu. To atspoguļot ieradīsies pat žurnālisti no Āfrikas valstīm – Togo un Etiopijas.

Eiropas kultūras galvaspilsētas gads oficiāli tiks atklāts ar Rīgā dzīvojušā komponista Riharda Vāgnera operu Rienci (viņš to sāka sacerēt Rīgā). Ārvalstu mediju uzmanība jau tagad ir pievērsta vēl citiem pasākumiem janvāra trešās nedēļas nogalē. Rīga 2014 programmas vadītāja Aiva Rozenberga sacīja, ka starptautisko presi ieinteresējusi Grāmatu draugu ķēde – akcija Gaismas ceļš 18. janvārī. Rīgas ielās 2014 metru garumā no vecās Latvijas Nacionālās bibliotēkas uz jauno Gaismas pili no rokas rokā tiks padotas grāmatas. Ārvalstu žurnālisti to atzinuši par svarīgu un unikālu pasākumu, kas akcentē kultūras vērtības Eiropā.

Gan mediju pārstāvjus, gan uz nedēļas nogali atbraukušos tūristus varētu piesaistīt arī Centrāltirgus, kura paviljonos 18. janvārī no pulksten 8 līdz 17.30 notiks svētku programmas izgaršošana. Centrāltirgu tūristi atzinuši par interesantu un daudziem arī eksotisku objektu. Savukārt Dabas muzejs, kas savu īpašo izstādi atklās 17. janvārī, Latvijas sasaisti ar citām valstīm izrādīs caur dzintaru. Smagākais dzintara gabals muzejā sver 1,7 kilogramus, un līdz pat nākamā gada beigām to varēs aplūkot izstādē.

Vienā no gada tumšākajiem mēnešiem, janvārī, Rīgu apžilbinās vairāki vārda tiešā nozīmē spoži pasākumi. 11. novembra krastmalā 18. janvāra pievakarē sāksies Gaismas parāde. Galvenais nakts uzveduma objekts būs 7 metrus augsts un 8 metrus garš gaismas kuģis, kas iedegsies raibumraibās krāsās. Starp Dzelzceļa un Vanšu tiltu pulksten 19 sāksies muzikāls komponista Jāņa Lūsēna komponēts gaismas stāsts par dabu, cilvēku un kultūru. Bet pie Vanšu tilta Ķīpsalas pludmalē savu talantu rādīs ugunsskulptūru tēlnieki. Skulptūras sāks aizdegt 18. janvārī no pulksten 18.30. Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas nedēļas nogale noslēgsies ar Francijas laikmetīgās mākslas meistara Kristiāna Boltanska instalācijas Sirdspuksti atklāšanu izstāžu zālē Arsenāls. Rīgas partnerpilsēta 2014. gadā ir Sigulda, kas ar savu programmu kultūras galvaspilsētas gada pasākumiem pievienosies 19. janvārī. Pulksten 15 uz Siguldu izbrauks svētku ekspresis, un brauciens solās būt muzikāls.

Svarīgākais