Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mājokļu pieejamība Rīgā trešajā ceturksnī ir augstākā Baltijā

© F64 Photo Agency

"Swedbank" Mājokļu pieejamības indekss Rīgā 3.ceturksnī sasniedzis 158,4 punktus un tas ir augstākais starp Baltijas valstu galvaspilsētām, secināts jaunākajā "Swedbank" Baltijas mājokļu pieejamības apskatā.

Šī gada deviņos mēnešos mājokļu pieejamība Rīgā ir augstākā kopš 2005.gada, kad indekss tiek aprēķināts, tomēr uzlabojums ir bijis ļoti segmentēts. Pieejamība visstraujāk uzlabojusies sērijveida dzīvokļiem Rīgas mikrorajonos, kur pēdējos trīs gados nav bijis cenu pieauguma. Savukārt jauno projektu pieejamība mikrorajonos ir ievērojami zemāka.

Mājokļu pieejamība šogad uzlabojusies arī Viļņā, kur 3.ceturksnī indekss sasniedzis 130,6 punktus, tomēr tā krietni atpaliek no pārējām Baltijas galvaspilsētām, galvenokārt tādēļ, ka mājokļu cenas attiecība pret vidējo algu ir augstāka.

Savukārt Tallinā, kur mājokļu pieejamība jau ierasti bijusi visaugstākā, tā šogad ir vājinājusies, 3.ceturksnī nokrītot līdz 153,9 punktiem. Tas noticis tāpēc, ka dzīvokļu cenas Tallinā augušas straujāk nekā vidējā alga, tomēr procentu likmes saglabājušās stabilas.