Dienesta pārbaudē vērtēs, vai policisti nav pārkāpuši likumu, piketā aizturot Ušakova pretinieku

© F64 Photo Agency

Rīgas Pašvaldības policijā (RPP) sākta dienesta pārbaude, kurā vērtēs, vai policisti nav pārkāpuši likumu, aizturot vīrieti, kurš pagājušajā nedēļā piketā pie Rīgas domes pieprasīja Rīgas mēra atkāpšanos no amata, apstiprina RPP.

RPP izveidē savulaik iesaistītais 1943.gadā dzimušais Kārlis Lāriņš vērsies ar iesniegumu pie Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka Jura Lūkasa. Iesniegums nosūtīts zināšanai arī Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītajam deputātam Dainim Turlajam (SC).

Lāriņš norāda, ka uz piketu bija ieradies ar savu plakātu, kur vienā pusē bija melns ugunskrusts un dzeltens sirpis un āmurs, bet pāri tiem lieliem sarkaniem burtiem uzraksts "No". Lāriņš ir informēts, ka likums aizliedz izmantot okupācijas režīmu simboliku to slavinošos nolūkos, tāpēc šajā gadījumā tas bija kategorisks šo simbolu noliegums.

Piketa laikā pie viņa pienākuši pašvaldības policijas darbinieki Edgars Bukšs un Kaspars Meržvinskis un likuši nolaist plakātu. Lāriņš atteicies, un tad, minot, ka šāds plakāts ir pretlikumīgs, policisti to lūguši atkārtoti nolaist un pieprasījuši personas datus. Pensionārs piekritis plakātu nolaist un vēlējies doties projām, bet saņēmis atteikumu.

Tad pienākuši vairāki piketa dalībnieki un sākuši uzdot jautājumus, kamdēļ Lāriņš tiekot aizturēts. Kad klāt pienākušie piketētāji plakātu paņēma un katrs to apskatīja un skaidroja policistiem, ka tāds plakāts nav aizliegts, līdz ar fizisku spēku policijas darbinieks vienam no piketētājiem izrāva to no rokām.

"Pēc mirkļa, sagrābjot mani aiz rokām, pašvaldības policisti, Bukšs pie kreisās, bet Mežvinskis pie labās, bez vajadzības izlauza man rokas (kreiso roku, iesitot pa krūtīm, tieši vietā, kur man iešūts sirds stimulators) un skriešus aizvilka mani uz auto. Tā kā mans veselības stāvoklis neļauj skriet, mani vilka pa zemi," iesniegumā norāda Lāriņš.

Tad Lāriņš iegrūsts policijas transportā. Redzot šo vardarbību un visatļautību, pensionāram radušies sirdsdarbības traucējumi un palicis slikti. Vīrietis nogādāts policijas Centra pārvaldē Hanzas ielā, kurā tika aizturēts 90 minūtes. Vīrietim nekas netika paskaidrots. Viņš vēlējies piezvanīt ātrajai palīdzībai, bet policijas darbinieki likuši atslēgt mobilo telefonu un neļāva zvanīt ne ātrajai palīdzībai, ne savam advokātam, ne mazdēlam.

"Tikai pēc daudzkārtējiem lūgumiem, man guļus esot, redzot, ka situācija ar manu veselību ir kritiska, policijas darbinieks izsauca man ātro palīdzību. Ierodoties ātrās palīdzības brigādei, viņi vēlējās pārbaudīt mani ar kardiogrāfu, bet šādu iespēju policija nepieļāva," norāda Lāriņš.

Tikai pēc ārsta prasības ļaut vest uz slimnīcu policisti Meržvinskis un Bukšs noformējuši divus pilnīgi atšķirīgus administratīvā pārkāpuma protokolus.

Stradiņa slimnīcā Lāriņam konstatēti nopietni četras reizes operētās sirds darbības traucējumi.

Lāriņš uzskata, ka policijas darbinieki ir pārkāpuši visas savas pilnvaras, ignorējot viņa vecumu un veselības stāvokli, nesamērīgi pielietojot fiziku spēku. Lāriņš prasa veikt dienesta izmeklēšanu un saukt pie atbildības vainīgos.

Jau ziņots, ka Rātslaukumā 3.decembrī notika divu pretēju viedokļu paudēju piketi. Vairāki simti cilvēku, turot Rīgas karogus, pauda atbalstu Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), viņu vidū bija arī liels skaits pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" darbinieku. Savukārt trokšņojošā atbalstītāju pūļa aizmugurē pulcējās ap 200 iedzīvotāju, kuri pieprasīja Ušakova atkāpšanos no amata. Ušakova pretinieki uz notikuma vietu bija atnesuši arī divus Latvijas valsts karogus.

Svarīgākais