Sociālā dienesta vadītājs: Pirmās pabalstu izmaksas Zolitūdē cietušajiem notiks līdz Ziemassvētkiem

Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo radiniekiem un cietušajiem pirmie Rīgas domes noteiktie pabalsti varētu tikt izmaksāti līdz Ziemassvētkiem, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Ervins Alksnis.

Alksnis stāstīja, ka Sociālais dienests ir apzinājis visus traģēdijā bojā gājušo radiniekus, kuriem tiks izmaksāti bēru izdevumu pabalsti līdz 1000 latiem, kā arī 10 000 latu lielais finansiālais atbalsts. Pagaidām līdz galam neesot apzināti cietušie, kuriem tiktu izmaksāts 5000 latu liels pabalsts.

"Saprotiet, kur ir liela nauda, tur ir milzīga interese, tāpēc mums ir jābūt uzmanīgiem šādos gadījumos. Speciāli izveidotā komisija uzraudzīs pabalstu izmaksāšanu, līdz ar to pirmie pabalsti varētu tikt izmaksāti jau līdz Ziemassvētkiem," atzina Alksnis.

Jau ziņots, ka Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja 10.decembrī plāno lemt par komisijas izveidi pabalstu un ziedojumu izmaksas nodrošināšanai Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Komisijas uzdevums - izvērtēt personu iesniegumus un lemt par atbilstību vienreizējo pabalstu saņemšanai, kā arī nodrošināt pašvaldības ziedojumu kontos esošo līdzekļu izmaksu veikala "Maxima" sabrukšanas rezultātā cietušajām personām un bojāgājušo tuviniekiem.

Kā norādīts komitejas lēmumprojektā, plānots, ka komisiju vadīs Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa (SC). Tajā strādās Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte, departamenta struktūrvienību vadītāji Mārtiņš Moors, Inga Solovjova, Baiba Skuja, Dainis Špeļs, Dace Bautre.

Komisijā iekļauts Rīgas Sociālā dienesta vadītājs Ervins Alksnis, Rīgas bāriņtiesas Kurzemes rajona un Zemgales priekšpilsētas aizgādības un aizbildnības lietu nodaļas vadītāja Arta Paegle, Rīgas domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš, kā arī deputāti - Baiba Broka (VL-TB/LNNK), Aigars Pētersons (V), Irina Viņņika (GKR).

Jau ziņots, ka Rīgas dome nolēmusi Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo ģimenēm izmaksāt 10 000 latu pabalstu pēc nodokļu nomaksas, sadalot to vienādās daļās proporcionāli personu skaitam laulātajam ar pēcnācējiem un personai, kas realizē aizgādību pār bojāgājušās personas atsevišķi dzīvojošu nepilngadīgu bērnu. Ja bojāgājušajam pēcnācēju nav, pabalstu saņems viņa vecāki.

5000 latu pēc nodokļu nomaksas tiks izmaksāti 21.novembra traģēdijā cietušajai personai, kurai traģēdijas dēļ radušies medicīniskajā dokumentācijā fiksēti smagi veselības traucējumi un kurai ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmumu ir piešķirta I vai II invaliditātes grupa.

Tāpat nolemts, ka Rīgas dome segs bēru izdevumus, izņemot mielasta izmaksas, līdz 1000 latu apmērā.

Kā ziņots, Zolitūdē 21.novembra vakarā sabrukušā lielveikala "Maxima" drupās atrasti 54 bojāgājušie, tostarp dzīvības zaudēja arī trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta glābēji. Vairāk nekā 30 nelaimē guvuši nopietnus ievainojumus.

Svarīgākais