Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pie kongresu nama būs izstādīta Zolitūdē bojā gājušās mākslinieces radītā "Vēja egle"

Vides objektu festivālā "Ziemassvētku egļu ceļš" būs aplūkojama arī Zolitūdes traģēdijā bojā gājušās mākslinieces Dainas Skadmanes veidotā "Vēja egle", kura novietota iepretī Kongresu namam, Kronvalda parkā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Izglītības un kultūras departamenta pārstāve Indra Vilde.

Vilde norādīja, ka sākotnēji Dainas veidoto egli bija paredzēts novietot netālu no VEF Kultūras pils, taču, ņemot vērā notikušo traģēdiju, nolemts to novietot Kronvalda parkā, netālu no mākslinieces augstskolas, lai viņas veidotā mākslas instalācija kalpotu kā piemiņas vieta Dainas un citu Zolitūdes traģēdijā bojā gājušo un cietušo piemiņai.

Dainas veidotās egles aprakstā minēts: "Jebkura, kaut niecīgākā cilvēka rīcība materializējas, iedarbojoties uz apkārtējās vides fiziskajiem lielumiem. "Vēja egle" rada netveramības sajūtu un ļauj pasauli uztvert mazliet abstrakti - ārpus loģiski saistītiem rāmjiem."

Vides objekts izveidots pēc Dainas radītajām skicēm. Egli veidoja autores izvēlētā kompānija - SIA "Reverb Scenery Production".

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja vismaz 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus savainojumus.

Bojā gājušo vidū bija arī 23 gadus vecā māksliniece Daina Skadmane, kuru brālis Mārcis Liors Skadmanis raksturoja kā jaunu, drosmīgu personību un talantīgu mākslinieci ar vairāku personālizstāžu pieredzi. Vairāki viņas darbi ir aizceļojuši uz dažādām pasaules vietām. Skadmanis norādīja, ka māsa aizrautīgi piedalījās ar mākslu saistītos konkursos, tajā skaitā 2014.gada Rīgas Ziemassvētku eglītes konkursā ar savu darbu "Ziemassvētku eglīte vējā".

Jau ziņots, ka decembrī Rīgā svētku noskaņu ienesīs festivāla "Ziemassvētku egļu ceļš" vides objekti - 65 profesionālu mākslinieku un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidotas Ziemassvētku egles gan tradicionālos, gan jaunos un inovatīvos risinājumos.