Pirmajā Adventē Rīgā iedegs Ziemassvētku egli Doma laukumā; sāks darboties tirdziņi

Sagaidot Pirmo Adventi,1. decembrī plkst. 18.00, tiks iedegta Rīgas galvenā Ziemassvētku egle Doma laukumā.

Egles iedegšanas pasākumā iedzīvotājus priecēs bērnu vokālais ansamblis "Knīpas un knauķi", dziedātājs Daumants Kalniņš un Ziemassvētku ansamblis. Apmeklētāji varēs vērot arī iluzionista Manta Vizarda priekšnesumu. Egles iedegšanas pasākumu vadīs Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska un Dailes teātra aktieris Gundars Silakaktiņš.

Līdz ar Rīgas galvenās Ziemassvētku egles iedegšanu sāks darboties arī Ziemassvētku tirdziņi Doma laukumā, Līvu laukumā un Esplanādē, kur rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti iepirkties, kā arī nedēļas nogalēs apmeklēt kultūras aktivitātes. Bērni varēs tikties un aprunāties ar Ziemassvētku vecīti, bet divos tirdziņos būs iespēja apskatīties arī dzīvniekus - aitas un trušus.

Dienas pirmajā pusē koncerti un pasākumi notiks vairākos Rīgas kultūras centros. VEF Kultūras pilī pasākumā „Ziemassvētku rotaļas” bērni varēs iesaistīties spēlēs un rotaļās kopā ar Rīgas bērnu folkloras klubu „Kukaragā”.

Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē norisināsies tradicionālais labdarības koncerts "Adventa gaismā", kas namā sāksies plkst.15, un tā apmeklējums ir par ziedojumiem.

Tajā piedalīsies flautiste Vita Rozēna, saksofoniste Paulīna Piteņko, akordeoniste Māra Peiseniece, vijolnieki Aleksandra Mališkina, Andrejs Jegorovs, čelliste Jekaterina Kartašova un Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas kamerorķestris "Armonico" diriģenta Normunda Dreģa vadībā. Koncertu vadīs muzikoloģe Auriga Jermaka.

Programmā izskanēs Antonio Vivaldi, Volfganga Amadeja Mocarta, Johana Frīdriha Burgmillera, Bendžamina Britena, Ilzes Arnes un Dzintras Kurmes-Gedroicas skaņdarbi.

Visi savāktie naudas līdzekļi jau otro gadu tiks veltīti speciālu iekārtu, kas paredzētas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, izgatavošanas un uzstādīšanas projektam Rīgas Latviešu biedrības vestibilā. Uzstādot šādu iekārtu, cilvēki ar kustību traucējumiem varētu ērti nokļūt no pirmā stāva vestibila līdz liftam un brīvi pārvietoties biedrības namā, apmeklējot sarīkojumus un norises.

Labdarības koncertos katru gadu piedalās gan bērni un jaunieši, gan profesionāli un starptautiski atzīti mūziķi un mākslinieki. 

Pirmajā Adventa svētdienā arī vairākos Rīgas dievnamos notiks koncerti.

Ar dziesminieces Kristīnes Sudmales-Locikas koncertu Daugavgrīvas Baltajā baznīcā plkst. 12.00 pilsētā sāksies koncertu cikls „Adventa mūzikas svētki Rīgā”, kur katru nedēļas nogali kādā no Rīgas dievnamiem notiks koncerti, kurus iedzīvotāji varēs apmeklēt bez maksas. Savukārt plkst. 13.00 Rīgas Krusta baznīcā notiks Kaspara Dimitera koncerts.

Piedaloties profesionālajam pūtēju orķestrim „Rīga” diriģenta Raita Ašmaņa vadībā, kamerkorim „Ave Sol” un dziedātājiem Aijai Vītoliņai un Daumantam Kalniņam, jauks svētku noskaņas koncerts notiks Sv. Pētera baznīcā. Savukārt Sv. Jāņa baznīcā klausītājiem koncertā „Magnificat” būs iespēja baudīt vokālās grupas „Putni”, ērģelnieka un diriģenta Stīvena Smita, ērģelnieces Ilzes Reines, arfistes Jekaterinas Suvorovas un Kalvja Etkinsa mežraga māksliniecisko sniegumu. Koncertā „Magnifikāts Pirmajā Adventē” Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt baroka kori „Collegium Choro Musici Riga”, baroka orķestri „Collegium Musicum Riga” diriģenta Māra Kupča vadībā, kā arī kontrtenora Sergeja Jēgera dziedājumu. Visos koncertos ieeja ir bez maksas.

Bet plkst. 15.00 Kultūras centrā „Mazā ģilde” koncertā „Gaišais prieks” uzstāsies Rīgas pašvaldības instrumentālie ansambļi,  Rīgas Latviešu biedrības namā koncertēs saksofoniste Paula Piteņko, akardeoniste Māra Peiseniece, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. Mūzikas skolas kamerorķestris „Armonico” Normunda Dreģa vadībā. Šajā pasākumā kopā ar mūziķiem būs arī mākslinieks Jānis Anmanis.

Bērni kopā ar vecākiem aicināti arī uz brīvdabas pasākumu „Rūķu gājiens”, kas notiks Kultūras centrā „Iļģuciems”.

Sarīkojums sāksies plkst.17 ar pulcēšanos kultūras centra "Iļģuciems" pagalmā, kur visus sagaidīs Rūķis Detektīvs. Viņam kopā ar visiem palīgiem būs jāatrisina kāds sens noslēpums, kas saistīts ar Rīgas lielākā kalna - Dzegužkalna - iemītniekiem rūķiem un viņu seno novēlējumu. Kad novēlējums būs atklāts, gājiena dalībnieki dosies atpakaļ uz kultūras centra "Iļģuciems" pagalmu, kur gaidīs Rūķu Ome ar saviem palīgiem. Apņemšanās īstenot labos nodomus vainagosies ar Ziemassvētku eglītes iedegšanu, dziesmām un cienastu visiem sanākušajiem.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)