Rīgas Sociālajā dienestā saņemti jau 104 iesniegumi vienreizējam pabalstam pēc Zolitūdes traģēdijas

Kopš Zolitūdes traģēdijas līdz 29.novembra rītam Rīgas Sociālajā dienestā (RSD) saņemti 104 iesniegumi par vienreizēja pabalsta piešķiršanu nelaimes gadījumā 40 latu apmērā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Labklājības departamentā.

No pirmdienas, 2.decembra, Rīgas Sociālais dienests (RSD) pārtrauks šī pabalsta ārkārtas izmaksu, un turpmāk katrs gadījums tiks izvērtēts atsevišķi.

Saņemts arī 51 iesniegums no bojāgājušo tuviniekiem par 10 000 latu kompensāciju, kā arī 43 iesniegumi ar lūgumu segt bēru izdevumus.

Rīgas Sociālā dienesta rīcībā ir informācija par 37 bērniem, kuru vecāki cietuši vai gājuši bojā, 24 bērniem ir gājis bojā viens no vecākiem, vienam bērnam abi vecāki. Kopā zaudējušas kādu no vecākiem 15 ģimenes ar bērniem.

Sociālā darba speciālisti turpina apzināt nepieciešamo palīdzību cietušajiem, izvērtējot sociālo situāciju, kā arī noformējot dokumentus. Rīgas Sociālais dienests ir atvērts pirmdienās no plkst.8.30 līdz 18, no otrdienas līdz ceturtdienai - no plkst.8.30 līdz 17 un piektdienās - no plkst.8.30 līdz 16.

Neskaidrību gadījumos Zolitūdes traģēdijā cietušo tuvinieki tiek aicināti zvanīt uz Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048 vai ierasties personīgi Rīgā, Baznīcas ielā 19/23, pirmajā stāvā.

Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvais tālrunis, kur var noskaidrot visu informāciju par pieejamo sociālo palīdzību un sociālajiem pakalpojumiem galvaspilsētā, ir 80005055, darbadienās darba laikā no plkst.9 līdz 17, piektdien no plkst.9 līdz 16. No plkst.12.30 līdz 13 departamentā ir pusdienas pārtraukums, bet ārpus darba laika darbojas balss pastkastīte, kurā var ierunāt savu jautājumu un atstāt tālruni, uz kuru nākamajā darbadienā darbinieks sniegs atbildi.

Rīgas domes Labklājības departaments izsaka lielu pateicību visiem cilvēkiem, kas piedāvāja palīdzību cietušo ģimenēm. Visi piedāvātie palīdzības pakalpojumi, kas tika pieteikti gan pa bezmaksas tālruni, gan pa Rīgas Sociālā dienesta tālruni vai e-pastu, ir apkopti, un nepieciešamības gadījumā darbinieki sazināsies ar palīdzības sniedzējiem.

Jau ziņots, ka 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guvuši smagus ievainojumus. Policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 239.panta 2.daļas - par būvniecības noteikumu pārkāpšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu. Izmeklēšanas gaitā kriminālprocesu var arī pārkvalificēt pēc citiem pantiem.

Uzņemoties politisko atbildību par notikušo, 27.novembrī par atkāpšanos paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V), savukārt Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) īpaši sasauktā preses konferencē nekavējoties paziņoja jau iepriekš sociālajos tīklos pausto, ka atkāpties negrasās, jo par savu atbildību uzskata palīdzības sniegšanu cietušajiem un traģēdijas izmeklēšanas veicināšanu. No žurnālistu jautājumiem Rīgas mērs izvairījās.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais