"Rīgas Centrāltirgus" nevēlas ziņot par pašaudzēto produktu pārdevējiem

AS "Rīgas Centrāltirgus" kategoriski iebilst pret paredzēto pienākumu katru mēnesi ziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par fiziskām personām, kas nodarbojas ar pašaudzētu vai gatavotu produktu tirdzniecību, aģentūru LETA informēja uzņēmuma mārketinga un komunikācijas vadītājs Sandris Točs.

Šāda norma paredzēta Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā Ministru kabineta (MK) noteikumu projekta pašreizējā redakcijā par tirdzniecības organizēšanas kārtību ar pašvaldību saskaņojamos tirdzniecības veidos.

Jauno MK noteikumu projektā, kas attieksies uz tirgiem, paredzēts pienākums tirgus pārvaldītājam līdz katra mēneša 20.datumam detalizēti - norādot tirdzniecībai piešķirto dienu skaitu mēnesī, personas kodu, vietas numuru tirgū un citas detaļas - ziņot VID par tirdzniecības dalībniekiem, kuri iepriekšējā mēnesī ir izmantojuši tirdzniecības vietas tirgos.

Noteikumu projektā paredzēts, ka šis noteikums attieksies arī uz fiziskām personām, kuras tirgo pašu audzētu lauksaimniecības produkciju, grieztos ziedus, stādus, mājas apstākļos ražotos pārtikas produktus, pašu izgatavotus mākslas un amatniecības izstrādājumus, savvaļas ogas un sēnes un lietotas personiskās mantas.

Pret šim iecerēm kategoriski iebilst "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LPP/LC). "Uzliktais pienākums tirgiem ziņot par visām fiziskajām personām VID ir praksē neīstenojams solis, ja vien nepalielina birokrātiju līdz absurdam".

Liepiņš norāda, ka pašlaik "Rīgas Centrāltirgus" rīcībā nav tādu resursu, lai īstenotu šādu noteikumu prasību, tad būtu jāpalielina štats, pieņemot cilvēkus, kas speciāli nodarbotos ar jaunradīto birokrātisko prasību ievērošanu.

"Šādam noteikumam turklāt trūkst jēgas, jo fiziskām personām, kuras tirgojas ar pašu audzētu vai savām rokām gatavotu produkciju VID nemaz nav jāiesniedz deklarācijas, ja ienākumi nepārsniedz 3000 latus gadā. Tas ir apbrīnojami, ka valdība spēj runāt par ekonomikas stimulāciju un birokrātijas samazināšanu un vienlaikus ražot normatīvos aktus, ar kuriem paredz totālu kontroli pār katru tirgus sievu vai onkulīti, kurš tirgojas ar sēnēm," saka "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs.

Svarīgākais