Rīgas dome piešķirs pabalstus Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem

Rīgas domes ārkārtas sēdē šodien nolemts piešķirt vienreizējus pabalstus Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem un cietušajiem.

Vienreizējs pabalsts līdz 1 000 latu tiks piešķirts apbedīšanas izdevumu segšanai (izņemot bēru mielasta izdevumus) personai, kura uzņēmusies bojāgājušā apbedīšanu, pabalsts 10 000 latu apmērā pēc nodokļu nomaksas – bojāgājušo radiniekiem, 5 000 latu apmērā pēc nodokļu nomaksas – cietušajai personai, kurai traģēdijas rezultātā radušies smagi veselības traucējumi, un kurai ir piešķirta I vai II invaliditātes grupa.

Lai saņemtu apbedīšanas pabalstu, Rīgas Sociālajā dienestā sešu mēnešu laikā pēc bojāgājušā apbedīšanas jāiesniedz: iesniegumu par apbedīšanas izdevumu segšanu, norādot vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, kontu kredītiestādē, uz kuru pārskaitāma apbedīšanas izdevumu summa, bojā gājušās personas vārdu, uzvārdu un miršanas datumu; bojāgājušā miršanas apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu; apbedīšanas izdevumus apliecinošus attaisnojuma dokumentus (čekus, kvītis, rēķinus).

Lai saņemtu bojāgājušā radinieka vai bērna aizgādņa pabalstu, Rīgas Sociālajā dienestā viena gada laikā iesniedz: iesniegumu par pabalsta vai tā proporcionālās daļas piešķiršanu, norādot pabalsta saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi un kontu kredītiestādē, bojāgājušā vārdu, uzvārdu un miršanas datumu; bojāgājušā miršanas apliecības kopiju, uzrādot oriģinālu.

Lai saņemtu cietušā pabalstu, pabalsta pieprasītājs vai pabalsta pieprasītāja pilnvarotā persona Rīgas Sociālajā dienestā iesniedz: iesniegumu, kurā norāda pabalsta saņēmēja vārdu, uzvārdu, personas kodu, deklarētās dzīvesvietas adresi, kontu kredītiestādē, uz kuru pārskaitāma pabalsta summa; Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmuma, kas izdots ne vēlāk kā viena gada laikā līdz iesniegšanai Rīgas Sociālajā dienestā, kopiju, uzrādot oriģinālu.

Ja dokumenti tiek iesniegti saskaņā ar normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu apriti, iesniegt dokumentu kopijas un uzrādīt to oriģinālu nav nepieciešams.

Pabalsti tiks izmaksāti viena mēneša laikā pēc dokumentu iesniegšanas.

Rīgas Sociālais dienests lūdz, pirms persona vēršas Rīgas Sociālajā dienestā, apzināt visus radiniekus, kas varētu pretendēt uz pabalstu. Lūgums arī izturēties ar sapratni gadījumos, ja sociālais darbinieks lūgs precizēt informāciju.

Pabalsts tiek piešķirts neatkarīgi no personas deklarētās dzīvesvietas.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais