Ušakovs aicina izveidot sabiedrisko komisiju, lai izmeklētu Zolitūdes traģēdiju

Lai pēc iespējas objektīvāk noskaidrotu un sabiedrībai atklātu Zolitūdes traģēdijas iemeslus, aicināts izveidot neatkarīgu komisiju, kuras vadību lūgs uzņemties sabiedriskajām organizācijām – Re:baltica, sabiedrībai par atklātību „Delna” un centru „Providus”, tā šodien preses brīfingā informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Otrdien, 26. novembrī, Rīgas domes portālā www.riga.lv tiks publiskoti visi pašvaldības rīcībā esošie dokumenti, kas saistīti ar būvobjektu Priedaines ielā 20.

Rīgas dome šajā komisijā neiesaistīsies, bet tā uzņemsies apmaksāt ekspertu darbu. Komisijas uzdevums būs analizēt būvprojektu un tā realizācijas gaitu, Rīgas pilsētas būvvaldes rīcību, skaņojot visus nepieciešamos dokumentus. Rīgas dome arī lūgs ārvalstu ekspertus noskaidrot blakus sagruvušajam veikalam esošās daudzstāvu mājas stāvokli un iespējamo izmantošanu nākotnē. Savukārt Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde pārbaudīs būvvaldes darbības, saskaņojot minēto objektu, pēc kuras tiks lemts par tās vadītāja atbilstību ieņemamajam amatam.

N. Ušakovs arī uzsvēra, ka būvvalde pārbauda visus projektus, kurus pilsētā realizē būvfirma „Re&Re”, visas ēkas, kuru būvniecībā piedalījās attiecīgais būvuzraugs, kā arī visas Maxima veikalu ēkas.

„Taču jāsaprot, ka būvvaldes kapacitāte un tiesības ir ierobežotas. Tāpēc rītdienas ārkārtas domes sēdē deputāti ne tikai lems par pabalstu piešķiršanu bojāgājušo un cietušo tuviniekiem, bet arī uzklausīs būvvaldes informāciju par Zolitūdes objekta būvniecībā skaņotajiem dokumentiem, jau notikušajām un nākotnē veicamajām pārbaudēm minētajos objektos un priekšlikumiem izmaiņām Būvniecības likumā, kas, savukārt, tiks iesniegti Saeimai,” sacīja N. Ušakovs. „Ir skaidrs, ka sistēma jāmaina, sabiedrībai ir jābūt pārliecinātai, ka lieta tiks izmeklēta pilnīgi objektīvi – un neatkarīgi no iespējamā vaininieka.”

Pēc pārbaudes veikšanas Rīgas pilsētas būvvaldē tiks lemts par būvvaldes vadītāja Ingusa Vircava atbilstību ieņemamajam amatam, teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Vispirms pašvaldības Audita un revīzijas pārvalde veiks pārbaudi par pašlaik sešiem no amata atstādinātajiem būvvaldes darbiniekiem, bet pēc pārbaudes rezultātu saņemšanas tiks izvērtēta Vircava atbilstība amatam.

Vircavs šodien preses konferencē teica, ka atkāpties no amata būtu pats vieglākais, ko viņam pašlaik darīt. Taču, ņemot vērā, ka viņš nav piedalījies lēmumu pieņemšanā saistībā ar veikala "Maxima" būvniecības projektu Zolitūdē, viņš ir nolēmis turpināt nodrošināt būvvaldes darbu, lai tiktu veikti visi nepieciešamie darbi gan saistībā ar būvvaldes funkcijām, gan ar nepieciešamajām pārbaudēm saistībā ar traģēdiju Zolitūdē, kur, sabrūkot veikalam "Maxima" gāja bojā 54 cilvēki.

Kā ziņots, Ušakovs uzdevis uz izmeklēšanas laiku atstādināt sešus būvvaldes darbiniekus, kas parakstīja Zolitūdes lielveikala "Maxima" būvniecības dokumentus.

Būvvaldes vadītāja šo amatpersonu vidū nav, jo Vircavs amatā iecelts tikai pērn martā.

No amata atstādināts bijušais Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Andis Cinis, kurš pašlaik ir būvvaldes vadītāja vietnieks, kā arī Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieks Jānis Balodis un būvinspekcijas galvenā būvinspektore Aija Meļņikova, Arhitektūras pārvaldes Arhitektu nodaļas vadītāja Inga Šuldrika un viņas vietniece Lolita Sarma, kā arī Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, informē Rīgas dome.

 

Svarīgākais