Negadījumā veikalā "Maxima" 6 bojāgājušie, 2 ugunsdzēsējs, cietuši 36 cilvēki

© F64 Photo Agency

Negadījumā, kas šovakar notika Zolitūdē, veikalā "Maxima", gājuši bojā 6 cilvēki, divi no viņiem ir ugunsdzēsēji, ziņu Valsts ugunssdzēsības un glābšanas dienests.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša aģentūrai LETA pastāstīja, ka uz plkst.21 slimnīcās bija nogādāti 18 cilvēki

Saskaņā ar amatpersonu sniegto jaunāko informāciju, traģēdijā cietuši 36 cilvēki, bet 6 gājuši bojā.

Cilvēki ir guvuši dažādas traumas - gan ļoti smagas, gan arī vieglākas. Cietušajiem konstatēti kaulu lūzumi, politraumas, galvas traumas u.c.

Cietušie tiek nogādāti Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas 2.slimnīcā, kā arī Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Starp cietušajiem ir arī viens bērns, kurš nogādāts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Tāpat vairākiem cilvēkiem palīdzība tiek sniegta uz vietas, daži no viņiem arī atteikušies doties uz slimnīcu. Situācija visu laiku mainās, atbrīvojot cilvēkus, kuri atradās zem drupām, tāpēc precīzo cietušo skaitu pagaidām nevar pateikt, sacīja Bukša.

Jau ziņots, ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabrūkot veikalam "Maxima", cietuši vairāki desmiti cilvēku, no kuriem daudzi aizvien iesprostoti gruvešos. Oficiāli apstiprināta četru cilvēku nāve, par gruvešos iesprostoto likteni pagaidām oficiālas informācijas nav.

Informācija par negadījuma iemesliem ir skopa. Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis gāzes katla sprādziens, taču vēlāk tika minēts, ka traģēdija saistāma ar ēkas jumta apzaļumošanas darbiem. Neviena no šīm versijām pagaidām nav apstiprinājusies.

Laikā, kad noticis negadījums, veikalā parasti ir daudz apmeklētāju. Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, kopējā iebrukusī platība ir ap 500 kvadrātmetriem. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī ugunsdzēsējus, kas bija sākuši glābšanas darbus. Viens no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsējs.

Notikuma vietā strādā simtiem mediķu, glābēju, karavīru un citu dienestu darbinieku. Jau vismaz 16 cilvēki nogādāti slimnīcās, bet, pēc Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) rīcībā esošās informācijas, negadījuma vietā varētu būt iesprostoti ap 50 cilvēku, tajā skaitā vismaz divi ugunsdzēsēji. Glābēji viņus cenšas atbrīvot. Nelaimē cietušo veselības stāvoklis ir atšķirīgs, tostarp ir arī smagi cietušie.

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617 442.

LETA novēroja, ka policija eskortēja medicīniskās palīdzības automašīnas, lai tās caur sastrēgumiem operatīvāk varētu piekļūt notikuma vietai un nogādāt cietušos uz slimnīcām. Glābēji nozāģēja pie veikala esošos kokus, lai varētu piekļūt ēkai no sāna, tika evakuētas automašīnas.

Uzņēmuma "Maxima Latvija" pārstāvji pagaidām nesniedz plašākus komentārus par notikušo. "Pašlaik nekādu plašāku informāciju mēs sniegt nevaram. Glābēji strādā notikuma vietā, mēs viņus atbalstām ar visu informāciju, ko varam viņiem sniegt," aģentūrai LETA sacīja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Iebrukušo veikalu "Maxima" projektēja arhitektu birojs "Kubs". Ēkas būvkonstruktors ir SIA "HND Grupa".

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu un izmeklēšanu par Zolitūdē notikušo negadījumu, aģentūrai LETA sacīja VP sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis. Tiek noskaidroti visi aculiecinieki, no kuriem tiek pieņemtas liecības. VP izmeklēšanas vajadzībām sākusi to vietu apskati, kuras apsekot atļāvuši glābēji.

Latvijā

Lietuvā šogad notikuši jau 13 ugunsgrēki, ko izraisīja degoši skrejriteņu akumulatori, tiek ziņots interneta vietnē “respublika.lt”. Cilvēki, kuri mitinās daudzdzīvokļu mājās, sākuši bažīties par savu veselību un drošību, kā arī, protams, par savu īpašumu, jo daudzviet dzīvokļos un kāpņu telpās šie agregāti tiek pieslēgti elektrotīklam, lai uzlādētos. Kādā vēstulē pat ir rakstīts: “Mēs dzīvojam blakus bumbai!” Kas notiek Latvijā ar tik populārajiem skrejriteņiem?

Svarīgākais