Novembra nogalē Rīgā notiks Francijas garšas nedēļa

© F64 Photo Agency

tzīmējot Rīgas un Francijas pilsētas Bordo sadarbības 20.gadskārtu, laikā no 20.novembra līdz 27.novembrim norisināsies Francijas garšas nedēļa, piedāvājot kultūras un izklaides pasākumus, kā arī iespējas izzināt Francijas virtuvi un vīna kultūru, šodien žurnālistiem sacīja Francijasinstitūta Latvijā direktors Denī Diklo.

Garšas nedēļas laikā 19 Rīgas restorānos varēs baudīt franču ēdienus, kurus Latvijas pavāri gatavos no Rīgas tirgos iegādātiem produktiem.

Trešdien, 20.novembrī, Francijas institūtā uz Pasaku pēcpusdienu būs gaidīti bērni, savukārt vakarā Rīgas klubā "Piens" viesosies viens no Francijā populārākajiem dīdžejiem.

21.novembrī Francijas institūta Latvijā telpās tiks atklāta interaktīva zinātniska izstāde "Vīna pagrabu aromāti”, kas aicinās iepazīt Francijas vīnus, bet "Vīna studijas” telpās "Galerijā Centrs” norisināsies Bordo reģiona vīnu meistarklase vīnziņa Serža Opijāra vadībā.

23.novembrī tradicionālajā Berga bazāra tirdziņā varēs nodegustēt dažādus Francijas gardumus. Savukārt slavenā Bordo restorāna "La Tupina” šefpavāri Žans Pjērs Ksiradakis un Benuā Dikozs pēcpusdienā rīkos pavārmākslas meistarklasi restorānā "Elements”.

Kinoteātrī "Splendid Palace” 24.novembrī notiks kino pēcpusdiena "Franču virtuve kino pasaulē”. Gan šī pasākuma ietvaros kinoteātrī, gan no 25. līdz 27.novembrim mākslas muzejā 'Rīgas Birža” būs aplūkojama izstāde "Bresas reģiona tradicionālā virtuve”.

Francijas garšas nedēļas viesu vidū būs arī vairāki plaši pazīstami lektori, kuru lekcijas laika Rīgas biržas konferenču zālē varēs apmeklēt visi interesenti. Burgundijas universitātes vēstures profesors, vīna un kultūras speciālists Kristofs Likāns iepazīstinās ar Francijas vīna kultūru, savukārt Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas eksperts Kristiāns Otēns lasīs lekciju par gastronomiju pasaules kultūras mantojuma kontekstā, bet Francijas garšas nedēļas noslēgumā Francijas kultūras un kulinārā mantojuma pārstāvniecības vadītājs Pjērs Sanērs aicinās uz lekciju par gastronomiju un tūrismu.

Lielākā daļa Francijas garšas nedēļas Rīgā pasākumu būs bez maksas.

Ar precīzu un detalizētu pasākumu programmu var iepazīties Francijas institūta Latvijā mājaslapā.

Francijas garšas nedēļu organizē Rīgas dome sadarbībā ar Bordo pilsētas domi, Francijas vēstniecību un Francijas institūtu Latvijā.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais