Mākslas muzejam jāpārziemo, tad precizēs izmaksas un termiņus

© F64

Pagaidām nav skaidrs, vai Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija un restaurācija tiks pabeigta plānotajā termiņā – 2015. gada pavasarī.

Pašlaik arī ir grūti pateikt, cik šis projekts izmaksās. Muzejam ir jāpārziemo, lai būvnieki un Rīgas domes Īpašuma departaments varētu precizēt kopējo izmaksu apmēru.

No sākotnēji plānotajiem 12 miljoniem rekonstrukcijas izmaksas jau ir palielinājušās divas reizes, bet nesen atklāto problēmu dēļ sadārdzinājums varētu kļūt vēl lielāks. Neprecīzu hidroģeoloģisko datu dēļ būvniecības gaitā radušies papildu tēriņi 309 000 latu apmērā, jo projektā vajadzēja veikt izmaiņas, lai topošo jaunbūvi pasargātu no gruntsūdeņu spiediena. Muzeja vēsturiskās ēkas sienā ir parādījušās gan plaisas, gan līdzās esošajā būvbedrē – iepriekš neprognozēts gruntsūdeņu spiediens. Jāpiebilst, ka pilsētas centru pirms daudziem gadsimtiem šķērsoja Rīdzenes upe.

Pašlaik laika apstākļi ļauj strādāt ar pilnu jaudu, bet būvnieki saka – tiklīdz gaisa temperatūra būs zemāka par mīnus desmit grādiem, ārā, būvbedrē, vairs nevarēs strādāt tik intensīvi. Šobrīd, ja nepieciešams, bedrē, kur top muzeja jaunās izstāžu zāles piebūve, darbs notiek arī divās maiņās. Tāpēc pagaidām nevarot izteikties par konkrētiem termiņiem un galīgajām izmaksām. Kad pārziemošot, tad arī pavasarī par to runāšot.

Jau augusta sākumā muzeja ēkas sienā pamanīta lielāka plaisa, kas tika sastiprināta. Ir arī sīkākas plaisas. Plaisāšanu radījuši būvdarbi ēkai līdzās. Tagad tur ir desmit metru dziļa bedre, bet pēc pāris gadiem būs izstāžu zāles, tā dēvētais Baltais kubs. Vakar žurnālistiem un citiem interesentiem tika rādīts un stāstīts, kā speciālisti plaisas uzmana, novēro un pat saņem īsziņas, ja izmaiņas ir lielākas, nekā pieļaujams. Patlaban esot fiksētas svārstības 0,15 milimetru robežās, to ietekmē arī laika apstākļi.

Muzeja vēsturiskajā ēkā demontāžas darbi ir gandrīz pabeigti, ir nostiprināti pamati, izbūvēta pagaidu jumta konstrukcija rietumu pusē, uzsākti inženierkomunikāciju izbūves darbi. Vēsturiskajā ēkā tiek veikta logu restaurācija un ir uzsākta centrālās ieejas fasādes un kupola jumta restaurācija. Savukārt apakšzemes apjoma vietā ir izrakta bedre, izbūvēta gruntsūdens pazemināšanas sistēma un uzsākti pamatu un sienu hidroizolācijas un betonēšanas darbi.

Svarīgākais