Brīvības ielā pārāk augsta putekļu koncentrācija gaisā šogad reģistrēta gandrīz katru otro dienu

© Nra arhīvs

Brīvības ielas gaisa monitoringa stacijā šā gada deviņos mēnešos pārāk augsta putekļu koncentrācija reģistrēta 113 dienas jeb gandrīz katru otro vai trešo dienu, aģentūrai LETA atzina Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes Gaisa un ūdens aizsardzības nodaļas galvenais speciālists Jānis Kleperis.

Līdzīga situācija ir arī Krišjāņa Valdemāra ielā, kur novietotā gaisa monitoringa stacija deviņu mēnešu laikā reģistrējusi 84 putekļu koncentrācijas pārsniegumu dienas, kas nozīmē, ka putekļu koncentrācija gaisā pārsniegusi normu vidēji katru trešo dienu.

Kleperis atgādināja, ka robežlielums putekļiem PM10 ir 50 mikrogramu uz kubikmetru vidēji diennaktī, un gadā atļauti tikai 35 šādi pārsniegumi.

Pateicoties mitram laikam, iepriekšējā nedēļa Rīgas centrā gaisa kvalitāte bijusi vidēji laba - lielāks gaisa piesārņojums ar putekļiem, ko radījis autotransports Valdemāra un Brīvības ielās, novērots tikai pirmdien, 14.oktobrī, kad bijušas augstākas NO2 un PM10 koncentrācijas, taču Valdemāra ielā šādi pārsniegumi pagājušā nedēļā nav novēroti.

Kaut arī Sarkandaugavas iedzīvotāji sūdzējušies par spēcīgu naftas smaku naktī no sestdienas uz svētdienu, Vides pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka šajā apkaimē iepriekšējā nedēļā gaisa kvalitāte bijusi ļoti laba. Augstākas gaisa kvalitātes indeksa vērtības nav novērotas nevienu dienu.

LETA jau ziņoja, ka Eiropas institūcijas regulāri pārmet Latvijai Eiropas Savienības (ES) gaisa kvalitātes noteikumu neievērošanu. Lielākoties pārmetumi attiecas uz Rīgu, kur kopš 2005.gada tiek reģistrēti vairāk nekā 35 putekļu koncentrācijas diennakts robežlielumu pārsniegumi.

Domes Vides pārvaldes priekšnieks Askolds Kļaviņš (LZP) iepriekš norādījis, ka pret Latvijas valsti sākta pārkāpumu procedūra, kurā soda naudas valstij varētu sasniegt no 493 eiro līdz 29 568 eiro (345 līdz 20 637 latu) par katru kavējuma dienu pēc sprieduma pasludināšanas, līdz pārkāpums tiek pilnībā novērsts. Lai izvairītos no maksimālajām soda naudām, Rīgas dome šogad gatavojas identificēt putekļu emisijas avotus, lai skaidrotu piesārņojuma rašanās iemeslu Eiropas Komisijai.

Kļaviņš gan iepriekš paudis viedokli, ka par šo tēmu "no mušas ir izpūsts zilonis", jo, salīdzinot ar daudzām citām pilsētām Eiropā, Rīgā ir ļoti laba gaisa kvalitāte. Putekļu koncentrācijas pārsniegumi reģistrēti tāpēc, ka abas Rīgas domes gaisa monitoringa stacijas, kas ir reģistrējušas lielākos PM10 diennakts koncentrāciju vērtību pārsniegumus, uzstādītas intensīvas satiksmes zonās, kur galvenais cieto daļiņu PM10 koncentrācijas pārsniegšanas iemesls ir satiksme (47%).

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir ES norādījusi, ka Rīgas aglomerācijā galvenais putekļu piesārņojuma avots ir mājsaimniecības, kas saražo 56% cieto daļiņu, 30% ir uz ražošanas nozares sirdsapziņas un tikai 14% putekļu gaisā saceļ transports.

Kaut arī Rīgas domē 2011.gada vasarā apstiprināta Rīgas pilsētas gaisa kvalitātes uzlabošanas rīcības programma no 2011. līdz 2015.gadam, situācija pilsētā sevišķi nav mainījusies un putekļu koncentrācija Rīgas centra gaisā joprojām tiek novērota biežāk, nekā pieļauj ES normatīvi.

Svarīgākais