Rīdzinieka statuss daudziem kļuvis vilinošs

Tie galvaspilsētā deklarētie iedzīvotāji, kas jau pieteikušies Rīdzinieka kartei, varēs to saņemt jau novembra vidū, taču bez dokumenta nepaliks arī tie, kas vēl to plāno darīt. Pašlaik notiekot kartes sagatavošana, lai to varētu bez kavēšanās ieviest apritē no 2014. gada 1. janvāra, skaidro pašvaldības uzņēmums Rīgas satiksme.

Daudzi galvaspilsētnieki jau izmantojuši iespēju pieteikties Rīdzinieka kartei, kas ļaus viņiem ar ievērojamām atlaidēm braukt galvaspilsētas sabiedriskajā transportā. Ceturtdienas rītā Rīgas satiksme (RS) bija saņēmusi vairāk nekā 5500 iesniegumu, no tiem 3000 pieteikumu bija aizpildīti uzņēmuma mājaslapā.

«Pieteikumus sākām saņemt jau pagājušajā nedēļā klientu apkalpošanas centros, un līdz šim brīdim tur bija reģistrējušies 2500 cilvēku. Visvairāk tomēr izmantota iespēja pieteikties internetā, un jau pirmās dienas laikā to izdarīja apmēram 3000 cilvēku,» skaidro RS pārstāvis Viktors Zaķis, piebilstot, ka pašlaik rindu centros nav un nav arī problēmas ar piekļuvi internetā.

Līdz šim sūdzības neesot saņemtas, nav bijis arī daudz jautājumu, jo uzņēmums jau laikus skaidrojis, kas un kā jādara. RS tomēr vēloties atgādināt, ka tiem, kas jau tagad brauc ar atlaidēm vai bez maksas (personas, kuras vecākas par 75 gadiem un deklarētas Rīgā, nestrādājošie pensionāri, Černobiļas atomelektrostacijas seku likvidētāji, politiski represētās personas, dižģimeņu vecāki, viens no daudzbērnu ģimenes vecākiem, bērni bāreņi, invalīdi, skolotāji, arodskolēni, studenti un skolēni), nav nekur jādodas un nav jāaizpilda pieteikumi. Jauno karti viņiem izsniegs tad, kad beigsies termiņš jau esošajai. V. Zaķis norādīja, ka šajā grupā ietilpst apmēram 200 000 rīdzinieku.

Uz apkalpošanas centru jādodas vai jāaizpilda RS mājaslapā esošais dokuments tiem Rīgā deklarētajiem, kam jau ir etalons, par kuru tiek maksāta pilna summa. Kopumā šo pakalpojumu izmanto ap 75 000 cilvēku, kas gan viena daļa neesot pierakstīti Rīgā. Šiem cilvēkiem, ņemot līdzi personas dokumentu, tikai jāpiesakās apkalpošanas centrā vai jāizmanto internets. Decembrī viņiem vajadzēs doties uz biļešu automātu, ievietot tur jau esošo etalonu un aktivizēt Rīdzinieka statusu. Ir vēl arī trešā klientu grupa, kas pērk biļeti pie sabiedriskā transporta vadītāja vai iegādājas to ierobežotam skaitam braucienu. V. Zaķis lēš, ka tie varētu būt ap 100 000 cilvēku. Viņiem arī jādodas pieteikties uz apkalpošanas centru vai jāaizpilda pieteikums elektroniski (pievienojot arī fotogrāfiju). Karti viņi varēs saņemt 1. decembrī tajā centrā, kuru persona būs norādījusi. V. Zaķis piebilst, ka nevienam nevajadzēs meklēt izziņas par to, ka ir deklarēts Rīgā, jo RS esot atļauja izmantot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datubāzes. Taču nevajagot iedomāties, ka varēs krāpties ar pierakstīšanos, jo, mainot deklarēto dzīvesvietu, tas parādīsies datubāzē, un rīdzinieka statuss tiks atņemts.

Tas, kā jārīkojas katrai no grupām, sīkāk var uzzināt klientu apkalpošanas centros vai RS mājaslapā. Lai ietaupītu savu laiku un nebūtu jāstāv rindās, uzņēmums iesaka pirms apmeklējuma pierakstīties, piesakoties pa tālruni 80001919.

Starp citu, ne tikai Tallina, kur sabiedriskais transports iedzīvotājiem ir bez maksas, un Rīga, kura nolēmusi piemērot atlaides savējiem, arī Polijas galvaspilsēta Varšava plāno tiem, kas trīs gadus bijuši tās nodokļu maksātāju pulkā, piešķirt atlaides: ja varšaviešiem mēnešbiļete izmaksās 98 zlotus (23,49 eiro), tad nerezidentiem – 110 zlotu (26,37 eiro). Šāds pilsētas domes ierosinājums atšķirībā no Rīgas ir saņēmis arī Polijas valdības atbalstu.

Svarīgākais