LU notiks starptautiska konference par augstākās izglītības telpu

No šodienas līdz 8.decembrim Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā notiks starptautiska konference "Augstākās izglītības telpa studijām, jauninājumiem un zināšanu apmaiņai", kurā tiks diskutēts arī par jaunu augstākās izglītības telpu attīstīšanu un pārvaldīšanu.

Konferencē tiks diskutēts par ilgtspējīgas mācīšanās un zināšanu apmaiņas vides veidošanu pilsētā un reģionos, par mācību vides dizaina inovatīvajām pieejām mūsdienās un nākotnē, kā arī par jaunu augstākās izglītības telpu attīstīšanu un pārvaldīšanu, kas atbilstu pašreizējā brīža un nākotnes vajadzībām.

Tās laikā ar referātiem uzstāsies gan universitāšu, gan arhitektu biroju pārstāvji no Lielbritānijas, Spānijas, Somijas, Nīderlandes, Meksikas, Japānas, Ķīnas un citām valstīm, piedāvājot iepazīties ar citu valstu pieredzi augstākās izglītības un zinātnes infrastruktūras plānošanā un celtniecībā, tās mijiedarbībā ar apkārtējo vidi, pilsētu un reģionu.

Dalību konferencei pieteikuši aptuveni 100 dalībnieki no Ziemeļvalstīm, Eiropas Savienības dalībvalstīm, Izraēlas, Indijas, Kanādas, Meksikas, Japānas un Bahreinas Karalistes.

Konference tiek organizēta sadarbībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju (OECD), OECD Augstākās izglītības institucionālo vadības programmu un OECD Efektīvas mācīšanās vides centru CELE.

OECD ir starptautiska attīstīto valstu ekonomikas organizācija, kura atzīst demokrātiskas un brīvā tirgus ekonomikas principus. Organizācija izveidota Māršala plāna ietvaros 1948.gadā ar nosaukumu Eiropas ekonomiskās sadarbības organizācija. Organizācijas galvenā mītne atrodas Parīzē.

Konference tiks atklāta šovakar plkst.17 ar LU rektora Mārča Auziņa uzrunu.

Latvijā

Gandrīz katra diena ir elektrības cenu pliķis Latvijai un visai Baltijai: pagājusī darba nedēļa, piemēram, beidzās ar 25. oktobra ektrības NordPool biržas cenu 148,82 eiro par megavatstundu pie mums, kamēr Stokholmā - 19,71 un biržas mītnes zemes Norvēģijas un tāpat Zviedrijas ziemeļos 2,95 eiro par megavatstundu, kas pavisam skandalozi, ja lūkojas no Latvijas. Savukārt no konkurētspējas viedokļa labi, ka poļiem jāmaksā ar Latvijas cenām kaut cik salīdzināmie 123,21 eiro. Tā tas gadu desmitiem gājis un tā tas turpinās arī pēc tam, kad Latvijā tika izveidota Klimata un enerģētikas ministrija (KEM). Tāpēc jautājumi ministram Kasparam Melnim, kad un kā Latvija plāno nonākt līdz tādām elektrības cenām, kas padara ražošanu un dzīvi Latvijā ļoti dārgu.

Svarīgākais