Rīgas reģionā automašīnas notriekušas trīs cilvēkus

© F64 Photo Agency

Aizvadītajā diennaktī Rīgas reģionā trīs cilvēki cietuši sadursmēs ar automašīnām, viena sieviete gājusi bojā nelaimes gadījuma vietā, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.

Vakar kāda automašīna aizķērusi sešus gadus vecu meitenīti, kura guvusi galvas smadzeņu satricinājumu.

Savukārt kādai 82 gadus vecai sievietei uzbraucis motocikls, kā rezultātā sirmgalve guvusi smagu galvas traumu un kājas lūzumu. Sieviete ievietota slimnīcā.

Rīgas reģionā automašīna notriekusi 29 gadus vecu sievieti, kura sadursmē guvusi tik smagas traumas, ka viņa gājusi bojā notikuma vietā vēl pirms mediķu ierašanās.

Vītola uzsvēra, ka, tuvojoties gada beigām, vakaros arvien ātrāk kļūst tumšs, tāpēc gan gājējiem jābūt ļoti piesardzīgiem, diennakts tumšajā laikā šķērsojot ielas vai pārvietojoties gar ceļu malām, jo cilvēka un automašīnas sadursmes rezultātā cilvēks var gūt ļoti smagas un dzīvībai bīstamas traumas.

Smagākos gadījumos, kad gājējs tiek notriekts vai pat "pamests gaisā" un krītot atsitas pret mašīnu un zemi, cilvēks var gūt komplicētus roku, kāju, iegurņa, krūškurvja, ribu un mugurkaula lūzumus, kas var kombinēties ar iekšējo orgānu un galvas sasitumiem un asins izplūdumiem.

Arī autovadītāji tiek aicināti respektēt kājāmgājējus un diennakts tumšajā laikā braukt uzmanīgāk, jo nereti mediķi saskaras ar cietušajiem, kas notriekti, šķērsojot gājēju pārejas.

Gājēju drošībai diennakts tumšajā laikā ieteicams pie apģērba vai somas piestiprināt gaismu atstarojošus elementus. Laikā, kad pat dienas gaišajā laikā ir miglains, lietains un pelēks, ieteicams izvēlēties košāku apģērbu vai kādu apģērba detaļu, kas var izcelt un padarīt gājējus pamanāmāku pelēkajās rudens dienās. Vecākiem īpaši uzmanīgi jāizvēlas apģērbs bērniem, lai atstarotāji būtu ne tikai iestrādāti jakās un mēteļos, bet arī piestiprināti pie mugursomām.

Pārvietojoties pa ceļiem, šosejām un to nomalēm, vēlams izmantot ne tikai atstarotājus, bet arī iedegtus kabatas lukturīšus, kas autovadītājiem ļauj gājēju pamanīt laicīgāk. Pa ceļa nomali vai braucamo daļu tumšā laikā pieļaujams pārvietoties tikai tad, ja citādāk nav iespējams. Šādos gadījumos jāturas pēc iespējas tuvāk ceļa ārējai malai un jāiet pretī mašīnu braukšanas virzienam, kā arī obligāti jāpārliecinās, ka gājējs autovadītājiem ir pamanāms.

Mediķi aicina izvēlēties nevis taisnāko, bet drošāko ceļu un šķērsot ielu tikai tam paredzētās vietās - pie luksofora, gājēju pārejas u.c., bet, ja tas nav iespējams, vairakkārt jāpārliecinās, vai izvēlētais ceļš ir drošs. Tāpat kā autovadītāji nedrīkst pie stūres sēsties alkohola reibumā, arī gājēju drošība nav savienojama ar alkohola lietošanu.

Minētie noteikumi jāievēro ne tikai gājējiem, bet arī personām, kas brauc ar riteni, skeitbordu, skrituļslidām, skrejriteni un invalīdu ratiņiem, uzsver NMPD speciālisti.