Rīgas dome laikraksta izdošanai izveidos nodibinājumu "Riga.lv"

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē ar koalīcijas deputātu balsu vairākumu šodien atbalstīta iecere veidot nodibinājumu "Riga.lv", lai izdotu domes finansētu un sabiedrisko attiecību speciālistu veidotu laikrakstu.

LETA jau ziņoja, ka nodibinājuma "Riga.lv" rīcībā no pašvaldības budžeta sākotnēji tiks nodoti 25 000 latu, taču izdevumam paredzēts piesaistīt arī pašvaldības kapitālsabiedrību "Rīgas ūdens", "Rīgas satiksme, "Rīgas namu pārvaldnieks" līdzekļus.

Nodibinājuma valdē tiks iecelta Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna, bijušā Rīgas vicemēra Ainara Šlesera partijas LPP/LC izbijušais preses sekretārs Ģirts Dripe, kurš tagad domē ir pašreizējā vicemēra Andra Amerika (GKR) padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks. Par atbildīgo iestādi Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības nodibinājumā "Riga.lv" nodrošināšanai paredzēts noteikt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

Plānots, ka laikraksts iznāks vienu reizi mēnesī latviešu un krievu valodā, un tas bez maksas tiks piegādāts rīdzinieku pastkastītēs. Izdevuma piegādes izmaksas kļūs zināmas pēc tam, kad jaunais nodibinājums "Riga.lv" izsludinās iepirkuma konkursu.

Laikraksta izdošanas mērķis ir nodrošināt pašvaldībai iespēju operatīvi un pilnvērtīgi informēt iedzīvotājus, bet nākamais solis būs pašvaldības oficiālās tīmekļa vietnes "www.riga.lv" pārveide un uzlabošana. "Pašvaldības laikrakstā tiks sniegta iedzīvotājiem ļoti nepieciešama, detalizēta informācija par praktiskām tēmām, kas bieži vien neatbilst komercmediju formātam," apgalvo domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Pašlaik iedzīvotāju informēšanai pašvaldība gadā izdod vairāk nekā 50 dažāda satura bukletu, brošūru un citu informatīvo materiālu, šim mērķim tērējot vairāk nekā 300 000 latu gadā. Taču šie materiāli lielākoties tiek izplatīti pašvaldības institūcijās un tāpēc ne vienmēr sasniedz adresātu. Tāpat pašvaldība uztur vairāk nekā 50 dažādas tīmekļa vietnes. Laikraksta izdošana šos izdevumus ļautu samazināt.

Pašvaldības laikraksts nepublicēs maksas sludinājumus un reklāmas, jo tā izdošanas mērķis nav konkurēt laikrakstu tirgū un ietekmēt nozares biznesu.

Rīgas dome skaidro, ka pašvaldības laikraksti tiek izdoti daudzās Eiropas galvaspilsētās - Tallinā, Helsinkos, Londonā. Pašvaldības laikraksti iznāk arī daudzās Latvijas pilsētās un novados, piemēram, Jelgavā, Valmierā, Ogrē, Rēzeknē, Daugavpils novadā.

Rīgas pašvaldība no 2002. līdz 2005.gadam izdeva laikrakstu "Rīgas Vēstis", taču tas iznāca neregulāri, bieži nesasniedza savu adresātu, jo tika izplatīts tikai pašvaldības institūcijās un citās sabiedriskās vietās.

Galīgais lēmums par nodibinājuma "Riga.lv" veidošanu būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Svarīgākais