Rīgā satiksmes un transporta nozarei prasa papildus 6,7 miljonus latu

Rīgā satiksmes un transporta nozarei nākamgad būtu nepieciešami 19,6 miljoni latu, kas ir par 6,7 miljoniem latu vairāk nekā pašvaldības Finanšu departamenta aprēķinātie maksimālie izdevumi, liecina Rīgas domes Satiksmes departamenta sagatavotais budžeta projekts 2014.gadam.

Rīgas pilsētas ielu seguma periodiskajai atjaunošanai Rīgas domes Satiksmes departaments prasa piešķirt 4,5 miljonus latu. Jau vairākus gadus pašvaldība ielu seguma atjaunošanas programmā paredz tikai 10 000 latu gadā, taču atjaunojamo ielu saraksts tikmēr stiepjas arvien garāks.

Satiksmes departamenta atjaunojamo ielu sarakstā ir jau 48 ielas, kuru seguma periodiskajai atjaunošanai kopumā nepieciešams 17,1 miljons latu. Plānotos darbus varētu veikt pakāpeniski trīs līdz četru gadu laikā, tāpēc 2014.gadā lūgts šim nolūkam paredzēt 4,5 miljonus latu. Departamenta speciālisti norāda, ka ielu seguma periodiskā atjaunošana nepieciešama ielām un ielu posmiem, kuru brauktuvju un ietvju segums sasniedzis nolietojuma pakāpi, pie kuras veikt ikdienas uzturēšanas darbus praktiski nav iespējams. Savlaicīga ielu seguma periodiskā atjaunošana ļautu ieekonomēt ielu ikdienas uzturēšanai paredzētos līdzekļus, uzlabotu ielu ekspluatācijas apstākļus, kā arī gājēju un transporta kustības drošību.

Pilsētas transportbūvju uzturēšanai papildus nepieciešami 1,7 miljoni latu, kas ir par 18,3% vairāk nekā Finanšu departamenta aprēķinātie maksimālie izdevumi. No šīs summas 485 968 ir izdevumi, kas šogad radušies būvniecības izmaksu indeksa izmaiņu rezultātā, bet 481 823 lati ir summa, kas šogad tika piešķirta kā papildus līdzekļi, lai nosegtu būvniecības indeksa izmaiņas 2012.gadā. 2014.gadā būvniecības indeksa palielinājuma par 5,2% segšanai būs nepieciešami vēl 586 000 latu, jo visos transportbūvju uzturēšanas līgumos ir paredzētas vienību cenu izmaiņas sakarā ar būvniecības izmaksu indeksa izmaiņām.

Vēl 765 004 lati nepieciešami uzturēšanas darbiem, kuru apjoms pieaudzis, nododot ekspluatācijā jaunus būvobjektus - Dienvidu tilta trešo kārtu, Krišjāņa Valdemāra un Daugavgrīvas ielas satiksmes pārvadu, Vienības gatvi, Spīķeru promenādi. 315 600 lati tiek plānoti papildus asfaltbetona bedrīšu remontam.

Satiksmes departaments nākamgad paredzējis izveidot jaunu budžeta programmu - "Rīgas pilsētas velotransporta attīstības programmas nodrošinājums". Programmas darbības nodrošināšanai 2014.gadā nepieciešami 166 470 latu. Kopējās projekta izmaksas ir 202 070 lati, taču projekta uzsākšanai 35 600 lati jau iekļauti šā gada rudens budžeta grozījumu projektā.

Savukārt vēl 102 000 latu nepieciešami papildus departamenta darbības nodrošinājumam, palielinot jau esošo 11 darbinieku algas par 40 līdz 100 latiem, kā arī paredzot 215 latu ikmēneša algas pielikumu Kontroles dienesta priekšnieka vietniekam, kurš līdzšinējo 545 latu vietā varētu saņemt 760 latus. Tāpat plānots izveidot papildus sešas jaunas štata vietas Kontroles dienestā, lai pastiprinātu cīņu pret "neregulārajiem pārvadātājiem" pilsētā.

Vienlaikus Satiksmes departaments norāda, ka Salu tilta rekonstrukcijas uzsākšanai nākamgad nepieciešams paredzēt 3,75 miljonus latu, kas ir 25% no plānotajām objekta izmaksām, kas varētu sasniegt 15 miljonus latu. Šim projektam finansējumu varētu paredzēt Investīciju programmā vai citā budžeta programmā, ņemot vērā, ka tilta rekonstrukcijai iecerēts piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu.

Departamenta izstrādātais budžeta projekts šodien tika atbalstīts Satiksmes un transporta lietu komitejas sēdē, tomēr to vēl vērtēs pašvaldības budžeta speciālisti, kas šo "sapņu budžetu" varētu ievērojami apcirpt. Gala lēmums par Rīgas domes 2014.gada budžetu būs jāpieņem domes sēdē.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas pašvaldības budžeta ieņēmumi nākamgad saruks par 4% jeb 18,5 miljoniem latu, liecina Rīgas domes finansistu prognozes. Pašvaldības budžeta ieņēmumi 2014.gadā tiek plānoti 447 miljonu latu apmērā, kas būtu par 4% mazāk nekā 2013.gada sākotnēji apstiprinātie 465,5 miljoni latu. Pašvaldības ieņēmumu samazinājums gaidāms atbilstoši izmaiņām iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likumā, kas paredz, ka pašvaldībām nodokļa proporcija samazināsies par 2%.

Pašvaldības nodokļu ieņēmumu bāze ir svārstīga un prognozes tiek mainītas vairākas reizes gadā, tomēr nākamgad, visticamāk, ieņēmumi nebūs lielāki kā šogad, jo šogad pašvaldībai bijuši papildu ienākumi no privatizācijas. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) bieži ir uzsvēris, ka Rīgas dome budžeta ieņēmumus plāno ļoti piesardzīgi. Parasti Rīgas pašvaldības budžets vairākas reizes gadā tiek grozīts, palielinot izdevumus atbilstoši lielākiem ieņēmumiem.

Svarīgākais