Rīgā tiek palielināts vietu skaits patversmēs

Rīgas domes Rīcības plāns "Palīdzības sniegšana bezpajumtniekiem nelabvēlīgos laika apstākļos Rīgā" paredz no 1.oktobra palielināt bezpajumtniekiem sniegto palīdzības apjomu: tiek palielināts vietu skaits naktspatversmēs, pagarināti naktspatversmju darba laiki, palielināts zupas virtuvēs izsniegto porciju daudzums.

Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki pastiprināti iesaistās palīdzības sniegšanā, informējot reidos sastaptos bezpajumtniekus par palīdzības saņemšanas iespējām vai nepieciešamības gadījumā nogādājot tos patversmē vai naktspatversmē.

Rīgā darbojas septiņas patversmes/naktspatversmes, kuras līdzfinansē Rīgas dome. Vasaras periodā Rīgas dome finansēja 378 vietas patversmēs/naktspatversmēs, septembrī – 408, bet ar 1. oktobri vietu skaits visās patversmēs/naktspatversmēs kopā palielināts līdz 548 vietām. Septembra pēdējās dienās patversmēs/naktspatversmēs vidēji uzturējās 341 cilvēks, attiecīgajā laika periodā 2012. gadā uzturējās 357 cilvēki, kas ir par 4,5% mazāk nekā 2012. gadā.

Naktspatversmes vīriešiem un sievietēm:

• SIA "V.E.L.G." naktspatversme Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1;

• Biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" naktspatversme Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7.

Naktspatversmes sievietēm:

• Rīgas patversmes sieviešu nodaļa Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2;

• Biedrības "PINS" naktspatversme Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12.

Naktspatversmes vīriešiem:

• Rīgas patversmes vīriešu nodaļa Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 208;

• Naktspatversme "Zilais Krusts" Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 336. Patversmes pakalpojumu var saņemt vīrieši (10 vietas) ar kustību traucējumiem (pārvietojas riteņkrēslā);

• SIA "V.E.L.G." naktspatversme Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8.

Saskaņā ar Rīcības plānu naktspatversmes oktobrī tiks atvērtas no plkst.18.00 līdz 8.00, no 1.novembra līdz 1.martam tās darbosies no plkst.17.00 līdz 9.00, bet, ja nakts gaisa temperatūra būs zemāka par -10 ?C vai, ja āra gaisa temperatūra ir zemāka par 0 un vēja ātrums lielāks par 10 m/s, naktspatversmes darbosies visu diennakti.

Dienas centrs bezpajumtniekiem Katoļu ielā 57 darbojas katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 17.00. Dienas centrā dienā var uzturēties līdz 130 personas, septembrī to apmeklējuši vidēji 90 personas dienā.

Vasaras periodā Rīgas dome līdzfinansēja trīs zupas virtuves, kurās tika dalīts līdz 400 porcijām dienā, savukārt septembrī līdzfinansētais porciju skaits tika palielināts līdz 450, bet oktobrī Rīgas domes līdzfinansēs 680 porcijas dienā (ziemas periodā līdz 1100 porcijām dienā piecas reizes nedēļā). Zupas virtuvēs nav jāuzrāda nekādi dokumenti. Ēdienu var lietot uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām (savos traukos). Ēdiena izdales vietas:

• Skvērā starp Mazo Nometņu ielu un Zeļļu ielu darba dienās no plkst.12.00 līdz 13.00;

• Krišjāņa Barona ielā 56, darbojas katru dienu, izņemot svētdienas, no plkst. 9.00 līdz 11.00;

• Krišjāņa Barona ielā 126, darbojas katru dienu no 12.00 līdz 13.00;

• Hospitāļu ielā 55 (ieeja no Laktas ielas), darba dienās no plkst. 9.00 līdz 11.00;

Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātajiem (Katoļu ielā 57), pusdienas saņem tie klienti, kuri piedalās Dienas centra nodarbībās un veic līdzdarbības pienākumus.