Rīdzinieki šogad 6117 reizes sūdzējušies policijai par trokšņošanu

Rīgas pašvaldības policija šā gada astoņos mēnešos saņēmusi 6117 izsaukumus par trokšņošanu, aģentūru LETA informēja Rīgas domē.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē šodien atkārtoti diskutēts par to, kā trokšņošanas problēmu ierobežot. Komitejas paplašinātajā sēdē piedalījās Tieslietu ministrijas, Tiesībsarga biroja, Valsts policijas, Rīgas Pašvaldības policijas, Rīgas pilsētas būvvaldes un dzīvokļu īpašnieku biedrības pārstāvji. Uz sēdi nebija ieradušies aicinātie Saeimas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.

Līdzīgas diskusijas, iesaistot valsts institūcijas, pašvaldība organizējusi arī pērn oktobrī un 2011.gada decembrī. Abās sanāksmēs nolemts, ka nepieciešamas izmaiņas likumdošanā un izstrādāti konkrēti priekšlikumi, tomēr rīcība tā arī nav sekojusi.

Kā norāda komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR), "naktsmiera traucēšana Rīgā ir jāizbeidz", taču esošajā normatīvajā bāzē nav neviena panta, kas piešķirtu kādai institūcijai ne tikai tiesības trokšņošanu pārtraukt, bet uzliktu to arī par pienākumu.

Gadījumos, kad iedzīvotāji sūdzas, ka kāda iestāde traucē naktsmieru, policija var vienīgi noformēt protokolu, taču naktslokālu īpašnieki to apstrīd tiesā, tiesa visbiežāk lemj par labu īpašniekam, un trokšņošana turpinās, norāda Rīgas domes pārstāvji.

"Paradoksāla situācija - trokšņošana naktī jau šobrīd ir formāli nelikumīga, bet valsts pati šo nelikumību nevēlas novērst un nedod tiesības to darīt pašvaldībai," piebilda Turlais.

Komitejas deputāti šodien vienojās, ka sēdē izskanējušie priekšlikumi tiks apkopoti un izskatīti komitejas sēdē 3.oktobrī.

Jau ziņots, ka pēc Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas datiem vairāk kā 75% Rīgas iedzīvotāju atbalsta priekšlikumu piešķirt Rīgas domei tiesības apturēt naktsklubu darbību, ja tā sistemātiski traucē iedzīvotāju mieru.

Svarīgākais