Purvciemā skolēni sarīko piketu pret "legālo narkotiku" tirdzniecību

Rīgas Purvciema vidusskolas skolēni šodien sarīkojuši piketu pie Brantkalna ielā esošās "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas, vēsta portāls "Delfi".

Protesta laikā pusaudži skandējuši "Narkotikām - nē!" un "Točka jāslēdz, - negribam zaudēt draugus!". Tikmēr pati tirdzniecības vieta bijusi slēgta.

Skolas direktors Jurijs Kļukins portālam "Delfi" pastāstījis, ka pikets notika starpbrīža laikā un to rīkoja skolā izveidotā Bērnu tiesību aizsardzības komisija. Pie slēgtās "točkas" durvīm šodien bijis piesprausts paziņojums "Paldies, Facebook", iespējams, norādot uz sociālajā tīklā pieejamo informāciju par plānoto akciju.

Skolas Bērnu tiesību aizsardzības komisijas aktīvists Gļebs Kisiļevs portālam pastāstījis, ka skolēni jau vairākkārt vērsuši dažādu iestāžu uzmanību uz problemātisko tirdzniecības vietu, kas atrodas netālu no skolas. Policija varot tikai sarīkot pārbaudi un slēgt "točku" uz vienu dienu, taču pēc tam viss atkal sākoties no jauna.

"Ļoti lūdzam valdību pievērst uzmanību šai problēmai, jo to var atrisināt tikai likumdošanas līmenī. Neļaujiet jaunatnei aiziet bojā!" aicinājis Kisiļevs. Portāla "Delfi" aptaujātie vietējie iedzīvotāji pauduši atbalstu skolēnu piketam un pastāstījuši, ka kopš "točkas" atvēršanas vairs nejūtas droši savā rajonā.

Kāda iedzīvotāja atzinusi, - viņai sāpīgi noskatīties, ka piketā piedalās trauslas meitenes un jauni zēni. "Kur skatās labi kopti onkuļi dārgos kostīmos un ar vaigiem uz pleciem? Kur ir viņu rūpes par demogrāfiju? Skatās vārdos un nevienam nevajadzīgos papīros? Vai tiešam jāsagaida, lai kādu nogalinātu, lai slēgtu visu šo ārprātu? Es runāju par visām šīm "točkām", ne tikai par šo," portālam sacījusi Valentīna.

Valsts policijas (VP) preses pārstāvis Toms Sadovskis pastāstīja, ka likumsargi augu maisījumu tirdzniecības vietā Brantkalna ielā ir viesojušies vairākkārt, pagājušajā nedēļā pat četras dienas pēc kārtas. 27.augustā tur izņemti 185 iepakojumi ar aizdomīgu vielu, 28.augustā - 26 iepakojumi, 29.augustā - 35 iepakojumi, bet 30.augustā -18 iepakojumi. Savukārt 1.septmembrī un 3.spetembrī bode jau bijusi slēgta. Policija šo vietu sola apsekot, lai pārbaudītu, vai tā nav atsākusi darbību.

Kā ziņots, VP Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) darbinieki, veicot teju 40 pārbaudes tā dēvēto legālo narkotiku tirdzniecības vietās, nedēļas laikā atsavinājuši vairāk nekā 2000 iepakojumu ar augu maisījumiem.

Kā liecina šonedēļ publicētā informācija oficiālajā VP RRP "Facebook" lapā, sākoties jaunajam mācību gadam, likumsargi intensīvi veikuši pārbaudes bodītēs, kas nonākušas viņu redzeslokā par aizdomīgu augu valsts izcelsmes maisījumu tirgošanu. Vismaz septiņas no šīm tirgotavām savu darbību patlaban ir pārtraukušas.

Kopumā aptuveni 40 pārbaužu laikā izdevies atsavināt 2213 iepakojumus ar aizdomīgajām vielām, lai noteiktu to sastāvu. Ja izrādīsies, ka maisījumu sastāvā ir aizliegtas vielas, veikaliņu īpašniekiem sods būs tikpat bargs kā par "smago narkotiku" tirgošanu.

Pārbaudes policija veikusi visā Rīgā - Marijas ielā, E.Birznieka-Upīša ielā, Nometņu ielā, Varavīksnes gatvē, D.Brantkalna ielā, Stūrmaņu ielā, Jēzusbaznīcas ielā, gājēju tuneļos, kur iekārtotas tirdzniecības vietas, un daudzviet citur. Pārbaudes neizpalika arī Salaspilī, Jūrmalā un citās Rīgas apriņķa pilsētās.

VP RRP Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs atgādina, ka narkotisko vielu apkarošana ir viena no Kriminālpolicijas prioritātēm un šāda veida pārbaudes notiks arī turpmāk. Sozinovs ar nepacietību gaida izmaiņas likumā, kad tiks ieviesti jauni instrumenti, kā cīnīties ar šādām vielām.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais