Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

DP nesāks kriminālprocesu saistībā ar Kabanova publikāciju par dziesmusvētkiem

© F64 Photo Agency

Drošības policija (DP) nesāks kriminālprocesu saistībā ar Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova (SC) publikāciju par XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa aģentūru LETA informēja, ka Drošības policija jūlijā saņēma iesniegumu ar lūgumu izvērtēt 9. jūlija Kabanova publikāciju, vai tā ir vērsta uz nacionālā naida izraisīšanu.

Pārbaudes rezultātā 15.augustā pieņemts lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu, jo nodarījumā netika konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs par nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu.

Pagājušajā nedēļā DP arī saņemts Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētāja Raivja Dzintara un Gaida Bērziņa nosūtītais iesniegums par Kabanova publikāciju. Ņemot vērā, ka iesniegumā minētos faktus DP jau bija pārbaudījusi iepriekš, netika veikta minētās informācijas atkārtota pārbaude.

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija Kabanovam (SC) piesprieda visbargāko iespējamo sodu saistībā ar viņa pausto viedokli pēc XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem. Sods paredz izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Komisijas deputātu vairākums nobalsoja, ka Kabanovs pārkāpis Saeimas deputātu Ētikas kodeksa 7.punktu, kas paredz, ka "deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju".

Kabanovs pauda, ka nesaprot sacelto ažiotāžu, jo raksts veltīts nevis dziesmusvētkiem, bet dziesmusvētku politiskajam ierāmējumam. Viņš no saviem vārdiem neatsakās un ir pārliecināts, ka raksts atbilst Latvijas likumdošanai. Atbildot uz žurnālistu vaicājumu par gatavību nolikt deputāta mandātu, Kabanovs norādīja, ka drīzāk tas būtu jādara sūdzības iesniedzējam Raivim Dzintaram (VL-TB/LNNK). Kabanova rīcība tika skatīta, pamatojoties uz deputāta Dzintara iesniegumu. Dzintars bija aicinājis komisiju izvērtēt Kabanova ētikas pārkāpumu, kas izpaudies publiskajā komunikācijā pēc dziesmusvētkiem. Pēc politiķa domām, Kabanovs savā rakstā laikrakstā "Vesti Segodnja" pauda godu un cieņu aizskarošu attieksmi pret Dziesmu un deju svētkiem un to dalībniekiem.