Rīgas Zooloģiskajā dārzā varēs uzzināt bērna auguma un svara atbilstību vecumam

Šodien no plkst.12 līdz 17 Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks akcija "Audz liels, stiprs un vesels!", kuras laikā vecāki varēs pārbaudīt sava bērna auguma un svara atbilstību vecumam.

Izmērīt savu garumu un nosvērties varēs bērni, sākot no zīdaiņa vecuma līdz pat 13 gadu vecumam, kas ir pēdējā robeža, lai varētu novērst augšanas problēmas, ja tādas tiek konstatētas, skaidro akcijas organizētāji.

Akcija notiks jau trešo gadu. Tās mērķis ir atgādināt vecākiem, cik svarīgi ir sekot līdzi bērna augumam un svaram attiecīgajā vecumā. Augšanas traucējumi, kas tiek atklāti laikus, bieži vien ir ārstējami.

Ikviena pārciesta vai esoša hroniska slimība, dažādas infekcijas un galvas traumas zīdaiņa vai bērna vecumā var apdraudēt normālu augšanas norisi, skaidro mediķi. Visbiežāk konstatētie iemesli kavētam augšanas procesam ir iedzimtība, vielmaiņas traucējumi, hroniskas slimības, augšanas hormona nepietiekamība, vairogdziedzera, aizkuņģa dziedzera, virsnieru garozas un dzimumdziedzeru patoloģijas. Tāpat novēroti bērna attīstības traucējumi, ko izraisījuši nepareizi ēšanas paradumi, nepietiekams uzturs, nepietiekams miega ilgums, nepareizs dienas režīms, dažādi psiho-sociālie un ārējās vides faktori.

Latvijā katru gadu piedzimst aptuveni 20 bērni, kuriem laika gaitā tiek konstatēti augšanas traucējumi, tāpēc ir svarīgi ievērot norādījumus par bērna mērījumu veikšanu, uzsver ārsti. Zīdaiņi līdz viena gada vecumam ir jāsver un jāmēra katru mēnesi. Bērni līdz četru gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi sešos mēnešos, turpretim veselam bērnam auguma un svara mērījumi jāveic vismaz vienu reizi gadā.

Tāpat, lai bērns augtu vesels un normāli attīstītos, viņam nepieciešama labvēlīga vide un apstākļi. Jāatceras uzturā lietot pietiekami daudz olbaltumvielu un vitamīnu, īpaši D, minerālvielu, galvenokārt kalciju, fosforu, magniju, un šķiedrvielu.

Bērna attīstību un augšanu ietekmējošais augšanas hormons visvairāk izdalās no plkst.22 dziļā miega fāzē. Ja bērna organismā augšanas hormons izdalās nepietiekami, viņa augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem tajā pašā vecumā, taču iespējama arī pastiprināta hormona izdalīšanās - tad bērns izaug lielāks par saviem vienaudžiem. Tā kā bērni aug naktīs, svarīgi sekot līdzi bērna miega ilgumam un kvalitātei, ko nodrošina regulārs diennakts režīms.

Svarīgākais