Belēvičs domā, ka policisti "apmānījuši" alkometru

Uzņēmējs, Latvijas Zaļās partijas (LZP) biedrs Guntis Belēvičs, kurš vakar mikroblogošanas vietnē "Twitter" ziņoja par iespējamu policistu atrašanos "acīmredzamā alkohola reibumā" darba laikā, pieļauj, ka šī informācija neapstiprinājās tikai tādēļ, ka policisti "apmānīja" alkometru, kurā kolēģi lika viņiem iepūst.

Atklātā vēstulē iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP) Belēvičs raksta, ka viņš kā ārsts zina alkometra darbības principu un zina, kā šo ierīci "apmānīt".

"Plaušu atlikuma tilpumā (tajā gaisā, kas paliek plaušās un neapmainās parastas izelpas un ieelpas laikā) esošā spirta tvaiku koncentrācija ir proporcionāla alkohola koncentrācijai asinīs. Ja iereibis (pat stipri) cilvēks pirms iepūšanas alkometra trubiņā izelpos maksimāli iespējamo gaisa daudzumu un tad ieelpos svaigu gaisu, pēc tam alkometrs neuzrādīs, ka viņš ir dzēris, jo atmosfēras gaisā alkohola tvaiku nav," skaidro Belēvičs.

Viņš norāda, ka tieši šī iemesla dēļ ceļu policisti tiek instruēti īpaši raudzīties, lai pārbaudāmā persona pirms mērījuma veikšanas nehiperventilētu plaušas jeb nemēģinātu veikt dziļās izelpas.

Turklāt Belēvičs pārmet policijai, ka eksprestestu ar alkometru tā publiski nodēvējusi par ekspertīzi. "Tā kā es pēc izglītības esmu ārsts, es tiešām zinu, kas ir īsta ekspertīze. Tas ir kaut kas tāds, ko nevar veikt ceļmalā," raksta Belēvičs.

Uzņēmējs pieļauj, ka Valsts policija (VP) vienkārši mēģina "piesegt" savus darbiniekus, tāpēc viņš negrasās publiski atvainoties par savām aizdomām, ja nepierādīsies pretējais. "Ja es būšu kļūdījies, mana publiska atvainošanās sekos nekavējoties," sola Belēvičs.

Kā ziņots, 2013.gada pašvaldību vēlēšanu LZP Rīgas mēra amata kandidāts Belēvičs otrdienas vakarā bija nofotografējis kādu trafarētu VP automašīnu Rīgā, Jelgavas ielā, ievietojis fotogrāfiju tviterī un klāt pierakstījis: "Policijas auto EC 4428 ekipāža (šobrīd atrodas Rīgā, Jelgavas ielā) atrodas acīmredzamā alkohola reibumā. Vai kāds to var pārbaudīt?"

VP Rīgas reģiona pārvalde (RRP) tviterī ziņoja, ka uz notikuma vietu ir nosūtīti policisti, kuri pārbaudīs šo informāciju. Vēlāk policija ziņoja, ka bažas par iereibušajiem likumsargiem nav apstiprinājušās.

"Pēc Jūsu ziņojuma uzreiz tika informēta vadība un uz notikuma vietu tika nosūtīta policijas ekipāža, kura pārbaudīja Jūsu sniegto informāciju - abiem darbiniekiem, par kuriem Jūs ziņojāt, tika veikta ekspertīze un viņu izelpā alkohols netika konstatēts. Līdz ar to Jūsu bažas izrādījās nepamatotas," vietnē "TwitLonger" rakstīja policija.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka policijas ekipāža, par kuru Belēvičs sūdzējās, pirms tam bija apturējusi viņa paša vadīto automašīnu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība šodien izplatīja paziņojumu, aicinot Belēviču atvainoties VP darbiniekiem, kurus viņš otrdien nepamatoti apvainoja par atrašanos "acīmredzamā alkohola reibumā" darba laikā.

VP RRP preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA uzsvēra, - lai arī alkohola koncentrācija policistu izelpā netika konstatēta, šo gadījumu drošības labad vēlreiz pārbaudīs policijas iekšējās izmeklēšanas birojs.

Policija norāda, ka gadījumos, kad rodas aizdomas, ka policijas darbinieks darba laikā atrodas alkohola reibumā, iedzīvotājiem jebkurā diennakts laikā ir jāzvana uz policijas tālruni 110 un jāziņo par šo situāciju. Tādā veidā iespējams operatīvi reaģēt un konstatēt, vai policijas darbinieki patiešām ir pārkāpuši likumu. Turpretim uz sociālajos tīklos paustajām sūdzībām policija var nepaspēt operatīvi noreaģēt.

Latvijā

Aviokompānijas "airBaltic" pasažierei lidojuma laikā palicis slikti, bet pirmās palīdzības kastē bijušas vien pāris lietas. Viņai palīdzēja citu pasažieru iedotie medikamenti un palaimējās, ka viņu vidū bija ārste, stāsta LTV raidījums "Dienas Ziņas".

Svarīgākais