Aptauja: Gandrīz katrs ceturtais Rīgas skolēns nezina, kur aug kartupeļi

© F64

Vidēji 30% Rīgas skolēnu zināšanas par mājlopiem un dārzeņu audzēšanu ir visai virspusējas, secināts mazumtirdzniecības tīkla "Maxima" un biedrības "Latvijas Mazpulki" veiktajā Rīgas 5.klašu skolēnu aptaujā.

"Maxima Latvija" zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe stāsta, ka, veicot aptauju Rīgas skolās, noskaidrots, ka, piemēram, 23% aptaujāto Rīgas skolēnu nezina, ka kartupeļi aug zem zemes. Daļa no viņiem domā, ka kartupeļi aug virs zemes bumbuļos vai krūmos, citi uzskata kartupeli par vīteņaugu.

Tāpat, iztaujājot skolēnus par mājlopu mazuļiem, atklājies, ka 22% par tādiem neuzskata kumeļus, 21% - jērus, bet 6% nezina, ka kazlēns ir mājlopa atvase.

Tādēļ, atsākoties mācību gadam, "Maxima" aicina Rīgas skolu 5.-6.klašu skolotājus pieteikt savas audzināmās klases bezmaksas ekskursijai uz zemnieku saimniecību Olaines pusē, lai iepazītu dzīvi lauku sētā, norāda Gulbe.

Zemnieku saimniecībā skolēni varēs tuvāk iepazīt saimniekošanu lauku sētā, kā arī piedalīties nelielā kartupeļu ražas novākšanā. Pēc kopīga darba skolēni tiks aicināti uz īstenām kartupeļu talkas pusdienām, kuru neatņemama sastāvdaļa ir ugunskurā cepti kartupeļi un citi gardumi.

Kad lauku darbi būs pabeigti, ekskursija turpināsies, iepazīstot Latvijā mītošos mājlopus un mājputnus, kā arī eksotiskākus dzīvniekus un putnus, piemēram, nandu, pāvu un lamu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.