Trūcīgo personu skaits Rīgā gada laikā samazinājies par 31%

Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2012.gada pirmo pusgadu, trūcīgo personu skaits Rīgā ir samazinājies par 31%, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta apkopotā informācija.

Pērn gada pirmajā pusē reģistrētas 36 265 trūcīgas personas, šā gada pirmajā pusgadā - 25 123.

Labklājības departaments gan norāda, ka trūcīgo personu skaita samazināšanās vērojama ne tikai Rīgā, bet valstī kopumā, atsaucoties uz Labklājības ministrijas apkopoto informāciju, kas liecina, ka 2012.gada jūnijā visās Latvijas pašvaldībās kopā reģistrētas 142 279 trūcīgas personas, 2013.gada janvārī - 108 661 trūcīga persona, bet 2013.gada maijā - 97 475 trūcīgas personas.

Nepārtraukts trūcīgo personu skaita samazinājums Rīgā vērojams kopš 2011.aprīļa. Līdz 2012.gada jūnijam trūcīgo personu skaits samazinājās vidēji par 2% mēnesī, ko ietekmēja gan bezdarba rādītāju uzlabošanās Rīgā, gan tas, ka, sākot ar 2011.gada aprīli, visiem Rīgas Sociālā dienesta darbiniekiem ir pieejami "Lursoft" dati par tiem darbspējīgajiem klientiem, kuru īpašumā ir uzņēmumi un kuri ilgstoši šo informāciju nav uzrādījuši.

Pērn no jūlija līdz decembrim trūcīgo personu skaits Rīgā samazinājās vidēji par 6% mēnesī, jo Ministru kabineta noteikumos par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu veiktas izmaiņas, nosakot, ka personu vai ģimeni vairs nevarēja atzīt par trūcīgu, ja tai piederēja kustamais vai nekustamais īpašums.

Pēc ilgstoša nepārtraukta trūcīgo personu skaita samazinājuma šā gada pirmajos trijos mēnešos gan bija vērojams neliels trūcīgo personu skaita palielinājums vidēji par 1% mēnesī, kas skaidrojams ar to, ka 22.janvārī stājās spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālajiem pabalstiem Rīgas pilsētas pašvaldībā, atjaunojot iepriekšējo normatīvo aktu regulējumu, ka persona vai ģimene atkal var tikt atzīta par trūcīgu, ja tai pieder kustamais īpašums un nekustamais īpašums, kurā pati trūcīgā persona vai ģimene nedzīvo, bet kur dzīvo ģimenes locekļu pirmās pakāpes radinieki, kuriem nepieder cits nekustamais īpašums.

Neraugoties uz nelielo trūcīgo personu skaita pieaugumu šā gada sākumā, sākot ar aprīli trūcīgo personu skaits Rīgā atkal samazinās.

Svarīgākais