Rīgas policisti sola pastiprināti uzraudzīt "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas

Tuvojoties mācību gada sākumam, Rīgas pašvaldības policisti sadarbībā ar Valsts policistiem apņēmušies pastiprināti uzraudzīt tā saukto "legālo narkotiku" tirdzniecības vietas, šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā uzsvēra Rīgas pašvaldības policijas Administratīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Znotiņš.

"Pēdējā laikā tas ir sāpīgs jautājums. Policija regulāri apseko šīs vietas, bet parādās arvien jaunas, un šī problēma iet plašumā. Atklāti vairāki gadījumi, kad nepilngadīgie lietojuši dažādus augu maisījumus, "kaljana tīrāmos", "spice". Šie gadījumi tiek stingri fiksēti, informācija tiek nodota Valsts policijai, bet bērni tiek nodoti mediķiem, jo bieži vien tiem ir veselības problēmas," atzina Znotiņš.

Rīgas pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs ticies ar Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieku, un policisti vienojušies, ka, sākoties mācību gadam, šādu psihotropo zālīšu tirdzniecības vietas, kas pašvaldības policistiem ir labi zināmas, tiks pastiprināti uzraudzītas.

Kā ziņots, 23.februārī stājās spēkā grozījumi likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību", ar kuriem kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts tika papildināts ar jaunāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām, kas ietver ne tikai pēdējā laikā apritē jau nonākušās vielas, bet arī daļu no vielām, kas varētu tikt sintezētas no jauna.

Minētie likuma grozījumi liedz turpināt laist apgrozībā arvien jaunas apreibinošās vielas, kurām ir nedaudz pamainīta formula, bet iedarbība - tāda pati kā jau iepriekš zināmām un aizliegtām narkotikām.

Likuma grozījumi ir ierobežojuši pieejamo narkotisko vielu klāstu, un tirgus darboņi aizliegtās vielas no apgrozības izslēdz, taču vietā tiek ieviestas jaunas formulas un "legālo narkotiku" bodīšu skaits turpina vairoties.

Vērtējot situāciju kopumā, pašvaldības policija gan norāda, ka salīdzinājumā ar 2008.gadu kad Vecrīgā Zinību dienā bijis ļoti daudz skolēnu alkohola reibumā, kopumā pēdējos gados situācija pirmajās skolas dienās ir būtiski uzlabojusies. Ja 2008.gadā tika fiksēti aptuveni 300 pārkāpumi, tad 2012. gadā - nepilni 100.

Kā ziņots, gaidot mācību gada sākumu, pašvaldības policijas teritoriālo pārvalžu darbinieki pievērš pastiprinātu uzmanību bērnu un jauniešu iecienītajām pulcēšanas vietām, iekškvartāliem, parkiem, aktīvās atpūtas vietām, iekļaujot tās vidēji dienā 280 darbinieku patrulēšanas maršrutos. Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas (BLPN) darbinieki veic regulārus reidus no plkst.19 līdz plkst.3, apsekojot izglītības iestāžu teritorijas. Teritoriālo pārvalžu Administratīvo grupu darbinieki veic reidus pa tirdzniecības vietām, kontrolējot alkohola un tabakas izstrādājumu tirdzniecības aizliegumu nepilngadīgajiem.

No 30.augusta līdz 2.septembrim pastiprinātā sabiedriskās kārtības nodrošināšanā Vecrīgā, Esplanādē, Kronvalda parkā un citur plānots iesaistīt līdz 200 policijas darbiniekus, teritoriālo rajonu un priekšpilsētu teritorijās tiks norīkotas papildu autopatruļas. No 2.septembra tiks organizēta policijas darbinieku patrulēšana pie 133 izglītības iestāžu audzēkņu apmācībai paredzētajiem ēku kompleksiem.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais