Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nākamgad septembrī 2000 bērni dosies karnevāla gājienā uz Gaismas pili

© f64

2014. gada 8.septembrī 2000 bērniem no lasīšanas veicināšanas programmas "Bērnu un jauniešu žūrija" būs iespēja doties karnevāla gājienā uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jauno ēku.

Šodien gaidāmie bērnu lasīšanas svētki tika prezentēti Esplanādē, kur bērniem organizētas arī radošās darbnīcas.

LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova aģentūrai LETA sacīja , ka no lasīšanas veicināšanas programmas aptuveni 17 000 dalībniekiem tiks izraudzīti 2000, kuriem būs iespēja doties karnevāla gājienā.

Bērniem vecumā no pieciem gadiem būs jāraksta domraksts "Saulcerītes atmodināšana", speciālas reģionālās žūrijas komisijas izraudzīsies labāko darbu autorus karnevāla gājienam. Gājienā varēs piedalīties ne vien bērni no visas Latvijas, bet arī no diasporas centriem.

Nākamā gada 8.septembrī bērni no Rātslaukuma dosies gājienā uz Gaismas pili. Pasākums plānots gana iespaidīgs - tajā piedalīsies jaunie aktieri, tiks izmantoti arī kuģi Daugavā, helikopteri ar speciāliem uzrakstiem. Iespējams, gaidāms arī salūts.

Kā sacīja Tretjakova, gājiena laikā tiks kliedēti dažādi mīti par bērniem un lasīšanu, piemēram, ka bērni nelasa grāmatas un neapmeklē bibliotēkas.

Svētku scenārija autore būs Krista Burāne, vizuālo tēlu veidos Indra Sproģe.

LETA jau ziņoja, ka bērnu pulcēšanās jaunajā ēkā būs gan svētku svinēšana, gan apliecinājums tam, ka Latvijā ir daudz bērnu, kuri lasa grāmatas un apmeklē bibliotēkas. Viņiem un viņu nākotnei ir celta "Gaismas pils".

Karnevāla devīze "Gribu iet uz bibliotēku!" ietver virzienu uz gudrību, zināšanām un cilvēcību. Karnevāls paredz, ka bērni, kuri ir kļuvuši par aktīviem lasītājiem LNB daudzus gadus organizētajā lasīšanas veicināšanas programmā, gada garumā līdz 8.septembrim piedalīsies dažādos konkursos un darbnīcās, gatavos sev grāmatu varoņu tērpus, rakstīs pārdomas, zīmēs, veidos, fotografēs un filmēs.

Savukārt karnevāla norises dienā nākamgad Rīgā, Rātslaukumā, gājiena dalībnieki uzzinās savu uzdevumu - doties uz Stikla kalnu, lai atmodinātu dusošo Saulcerīti. Uz Akmens tilta gājiena dalībnieki satiksies ar septiņiem kraukļiem, kas Saulcerīti apsargā. Septiņi kraukļi ir aizspriedumi par bērnu, lasīšanas un bibliotēku attiecībām. "Gaismas pilī" bērni ar savu gudrību un bibliotēkas Gudro palīdzību atmodinās Saulcerīti.