Ventspilī atklāj Govju parādi

© Raitis Plauks

Šodien Ventspilī tiek atklāts pasaulē lielākais publiskais mākslas pasākums "Govju parāde Ventspils 2012". Šodien apmeklētāji varēs ne vien aplūkot Latvijas un ārvalstu mākslinieku apgleznotās gotiņas, bet arī apmeklēt ar piensaimniecību saistītus muzejus un balli, apskatīt zilās govis un iesaistīties dažādās radošās aktivitātēs visas dienas garumā.

"Ventspili kā ģimenei draudzīgu pilsētu lieliski papildina arī vides objekti, kuru veidošanā iesaistām žanriski daudzveidīgus māksliniekus. Tāpēc šogad Ventspils jau otro reizi organizē Govju parādi. Govs ir Latvijas simbols un iemieso neizsīkstošu dzīves enerģiju. Visi uzrunātie mākslinieki labprāt atsaucās līdzdarboties šajā publiskajā mākslas un mecenātisma projektā, tādējādi apliecinot izpratni par mākslas pieejamību ikvienam. Mākslinieku izstrādātās koncepcijas un gotiņu skices liecina par to, ka darbi būs radoši ļoti interesanti risināti. Ceru, ka gotiņas labi iedzīvosies Ventspils pilsētvidē un radīs prieku gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem," norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Govju parādes Ventspils 2012" atklāšana sāksies plkst. 12:00 Ventspils Ostas ielas promenādē, kur brīvdabas izstādē būs apskatāmas 24 apgleznotas gotiņas. Visiem "Govju parādes Ventspils 2012" atklāšanas pasākuma dalībniekiem būs iespēja piedalīties "Tautas govs" tapšanā, par simbolisku samaksu iegādājoties krāšņu ziedu uzlīmi un uzlīmējot to uz gotiņas, kā arī balsot par skaistāko mākslas darbu. Apmeklētājus izklaidēs mūzikas grupas "Labvēlīgais tips" un "Keksi", bet pašiem mazākajiem "Govju parādes Ventspils 2012" atklāšanas pasākuma dalībniekiem notiks radoša spēlē "Piedalies un dari pats".

"Govju parāde Ventspils 2012" atklāšanas dienā Ventspils iedzīvotājus un pilsētas viesus gaidīs Zaļais tirgus Vecpilsētas tirgus laukumā un Piena produktu balle Kuldīgas ielā. Amatu mājā viesosies Piensaimniecības muzejs un Raibā govs. Piejūras Brīvdabas muzejā būs apskatāmas zilās govis no Jūrkalnes, bet Livonijas ordeņa pilī varēs iepazīt mitoloģiju, veidot maskas ar Indijas motīviem, apgūt mūzikas instrumentu darināšanu un zvanu liešanu, tikt pie hennas zīmējumiem un nobaudīt eksotisko dzērienu airanu. "Govju parādes Ventspils 2012" atklāšanas dienu noslēgs mūzikas grupas "The Straits" (Lielbritānija) koncerts Reņķa dārzā un noslēguma balle, kurā spēlēs grupa "Sweetwaterz" un DJ Japānis.

"Govju parādē Ventspils 2012" būs apskatāmas 24 gotiņas, kuras apgleznojuši starptautiski atzīti Latvijas mākslinieki: Aleksejs Naumovs, Gļebs Panteļejevs, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš, Jānis Mitrēvics, Helēna un Anna Heinrihsones, Elita Patmalniece, Andris Vītoliņš, Miķelis Fišers, Ivars Drulle, Aigars Bikše, Ginters Krumholcs, Leonards Laganovskis, Andris Prigičevs, Aivars Žukovskis, Mārīte Guščika kopā ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri, mākslinieku kopa "Serde LV", kā arī Ventspils mākslinieces Mārīte Kluša un Sarmīte Caune. Igaunijas māksliniekus "Govju parādē Ventspils 2012" pārstāvēs Merike Estna, Lietuvu - Robertas Antinis, bet Azerbaidžānu - Museibs Amirovs. Savu gotiņu apgleznos arī Ventspils bērni, Ventspils Augstskolas studenti, sportisti un citas sabiedrībā pazīstamas personības.

Govju parāde ir vislielākais un veiksmīgākais publiskais mākslas pasākums pasaulē. Govju parādē izmanto stikla šķiedras gotiņas, kuras māksliniekiem ir iespēja brīvi un radoši izpausties, veidojot govju parādes eksponātus. Pēc tam, kad gotiņu eksponēšana ir noslēgusies, norisinās izsole, kurā ikviens, kurš to vēlas, var piedalīties, lai iegādātos kādu no apgleznotajām gotiņām. Izsolē iegūtie līdzekļi tiek novirzīti labdarībai.

Pirmā Govju parāde norisinājās Čikāgā 1999.gadā. Kopš tā laika Govju parāde ir notikusi vairāk nekā 75 pilsētās visā pasaulē: Ņujorkā (2000), Londonā (2002), Tokijā (2003, 2006 un 2009), Mehiko (2005), Buenosairesā (2006), Maskavā (2006), Parīzē (2006), Romā (2010) un daudzās citās metropolēs.

Svarīgākais