Atklāts "saldējuma galvassāpju" cēlonis

Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc, pārāk ātri ēdot saldējumu, rodas spēcīgas galvassāpes. Atklājums varētu palīdzēt migrēnas un cita veida galvassāpju ārstēšanai.

Pētījuma laikā Īrijas Valsts universitātē un Hārvardas Medicīnas skolā 13 brīvprātīgie caur salmiņu dzēra ledus aukstu ūdeni, tam uzdzerot ūdeni istabas temperatūrā, ziņo The Telegraph.

Tika noskaidrots, ka aukstā ūdens ietekmē priekšējā smadzeņu artērija strauji izplešas, kā rezultātā smadzenēs ieplūst daudz asiņu, kas izraisa spiedienu un sāpes. Artērijai atkal saraujoties, sāpes mitējās.

«Smadzenes ir viens no vissvarīgākajiem orgāniem, un tām visu laiku ir jāstrādā. Tās ir jūtīgas pret temperatūras izmaiņām, tādēļ varam pieņemt, ka artērijas izplešanās notiek, lai strauji piegādātu smadzenēm siltas asinis un tādējādi nodrošinātu, ka smadzenes paliek siltumā,» zinātnieki skaidro, piebilstot, ka, tā kā galvaskauss ir slēgts, pēkšņs asiņu pieplūdums izraisa spiedienu un sāpes.

Zinātnieki pieļauj, ka tam sekojošā straujā artērijas saraušanās varētu būt veids, kādā ķermenis samazina spiedienu uz smadzenēm, pirms tas kļūst bīstams.

Pastāv iespēja, ka līdzīgi principi darbojas attiecībā arī uz migrēnu un cita veida galvassāpēm.

Svarīgākais