Ventspils šūnu koka ražotāji paplašinās

Uzņēmums Dendrolight Latvija, kas pasaules kokmateriālu tirgū ienācis ar tehnoloģiski pilnīgi jaunu materiālu – šūnu masīvkoksni, vakar nosvinēja jau nākamās ražošanas ēkas spāru svētkus.

Ventspilī iecerēts ražot ne tikai izejmateriālu, bet arī tā gala produktu – šūnu koksnes plates, kas aplīmētas ar saplāksni, MDF, HDF. Faktiski jebkuru apdari, ko izvēlas pasūtītājs. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Vašuks Neatkarīgajai demonstrē ekskluzīvi dārgā sarkankoka dēli, kas pildīts ar priedes dendrolight – tātad reizes divas lētāks par oriģinālu, garantēti pasargāts no vērpšanās un labāk saglabā siltumu. Ražošana jaunajā rūpnīcā sāksies jau nākamgad. Bet šobrīd uzņēmums turpina ielaušanos apdares un būvmateriālu tirgū. Kravas iet gan uz veco Eiropu, gan eksotiskākām valstīm. Piemēram, pēdējie konteineri – uz Izraēlu. Potenciālie pircēji atbrauca iepazīties ar ražotni un uzreiz pasūtināja testējamo partiju, trīs konteinerus. Vēl viena partija turpina ceļu uz Taizemi. Nesen būvnieku izstādē Hannoverē ventspilnieku stendu ārzemnieki burtiski gāzuši apkārt – arī japāņi, ķīnieši. No pēdējiem uzņēmumam gan jāpiesargās, jo šai komunisma lielvalstī uz ārzemju patentiem un izgudrojumu autortiesībām skatās caur pirkstiem.

Daudzās valstīs šobrīd turpinās šūnu koka sertifikācija, un darba augļi esot gaidāmi jau šoruden, cer uzņēmuma īpašnieks.

To spāru svētkos dendrolaitiešiem vēlēja arī Ventspils mērs Aivars Lembegs: «Kad strādāsiet trijās maiņās, tad pietiks ne tikai algām, bet arī kārtīgai peļņai.» Uzņēmums gan neplāno apstāties pie noteiktiem peļņas rādītājiem, jo padomā jau ir nākamais attīstības virziens, proti, mājas. Te ir ko pasvīst arhitektiem – viņiem jāizdomā, kā no dendrolight uzbūvēt īstu ēku pēc lego klucīšu principa.

Faktu, ka vienīgā vieta pasaulē, kur tiek ieviests Austrijā izgudrotais materiāls, ir Ventspils, lielā mērā sekmējis pašvaldības atbalsts. Brīvosta ir tā, kas ceļ ražošanas ēkas. Uzņēmums savukārt investē biznesā, proti, iekārtās, bet ražošanas platības nomā. Ambiciozo ieceru īstenošanā ne mazāk nozīmīga ir sadarbība ar valstij piederošo Hipotēku un zemes banku.

To, ka dendrolight atvēzienam ir globāla nozīme, uzskata arī Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss. Viņš pravieto: «19. gadsimts bija dzelzs uzvaras gājiena laiks, 20. gadsimtā galvenie materiāli bija dzelzsbetons un plastmasa. Savukārt

21. gadsimtam jākļūst par viscilvēcīgākā materiāla – koka laikmetu.

Svarīgākais