Ventspils burves partija dzimst pretrunās

Saglabājot pretrunas savos politiskajos un saimnieciskajos uzstādījumos, pagājušajās brīvdienās varbūt nodibinājās, bet varbūt arī ne jauna politiskā organizācija Brīvība. Topošās partijas vadoņiem īsti nav pārliecības, vai izdevies savākt nepieciešamos 200 dibinātājus.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šī varētu būt kārtējā pundurpartija, kas 5% barjeru diezin vai savāks. Taču tā iezīmīga ar netradicionālu pieeju elektorātam, proti, partijas pelēkā kardināla lomu uzņēmusies pašpasludinātā dziedniece Virsmāte Pukaļeva. Arī partijas dibināšana svētdien notika viņas privātīpašumā. Organizācijas jaunievēlētais valdes priekšsēdētājs Anrijs Aumalis sākotnēji informēja, ka sanākuši 158 cilvēki, taču vēl daļa bija atsūtījuši notariālus pilnvarojumus, un tādējādi esot izdevies pulcināt 201 dibinātāju. Pārsvarā tie ir kurzemnieki – gan mazie uzņēmēji, gan pensionāri, gan latvieši, gan krievi. Plašākā mērogā pazīstamu publisku personu te nav. Pazīstamākais, ja neskaita Virsmāti Pukaļevu, ir pats A. Aumalis, kurš agrāk bijis uzņēmuma Cēsu alus finanšu direktors, bet pašlaik veic to pašu darbu Igaunijas gaļas pārstrādes uzņēmumā Atria Eesti.

Partijas dibināšanas sapulcē nekādas burvestības vai maģija netika izmantotas. Taujāts, kas finanšu ekspertam var būt kopīgs ar burvi, A. Aumalis skaidro – ticība, ka pasaule sastāv ne tikai no fiziski redzamām lietām. Tomēr burves ietekme uz partijas dzīvi nebūšot bīstami nomācoša, jo viņa šo pasākumu nefinansē. To darot biedri.

Pašlaik dokumenti tiekot gatavoti iesniegšanai Uzņēmumu reģistrā. Turpinoties arī darbs pie partijas programmas, kas pašlaik, spriežot pēc mājaslapā atrodamajām tēzēm, ir galīgi zaļā stadijā. Piemēram, vienā tēzē minēts, ka jāpārskata lielo uzņēmumu privatizācija, bet citā, ka valsts ar uzņēmējdarbību nenodarbojas. A. Aumalis atzīst, ka te «nedaudz jāprecizē», jo īstermiņa mērķi sajaukti ar ilgtermiņa mērķiem. Nekādas oriģinālas idejas partija pagaidām neizvirza un arī iespējamajā sadarbībā ar citām partijām nekādus ierobežojumus nenosaka. Tiklab iespējama proamerikāniskā Vienotība, cik prokrieviskais Saskaņas centrs. Maz gan ticams, ka partija bez skaidriem mērķiem un atpazīstamiem līderiem vispār tiks līdz runām par koalīcijas veidošanu.

Svarīgākais