Amerikāņu kristiešus aicina nededzināt Korānu

Lielas bažas amerikāņu sabiedrībā izraisījis kādas Floridas kristiešu draudzes nodoms, atzīmējot devīto gadadienu kopš 2001. gada 11. septembra terora aktiem, rīkot musulmaņu svētās grāmatas Korāna dedzināšanu. Tiek norādīts, ka šāda rīcība var pret ASV pilsoņiem noskaņot musulmaņus visā pasaulē.

"Mums ir jādod skaidrs signāls islāmistu radikālajiem elementiem. Viņu iebiedēšana un draudi uz mums vairs neatstāj iespaidu," sarunā ar The Wall Street Journal plānoto Korāna dedzināšanu aizstāvējis Floridas štata Greinsvilas pilsētiņas evaņģēlisko kristiešu draudzes vadītājs Terijs Džonss. "Mēs Korānu dedzināsim tādēļ, ka uzskatām - kristiešiem, baznīcām un politiķiem ir skaidri jāpasaka, ka islāms un šariata likumi nav pieņemami ASV," viņš paziņojis kādā iepriekš sniegtā intervijā aģentūrai AFP, piebilstot, ka tieši islāms un šariata likumi vainojami 11. septembra traģēdijā. Šajā draudzē ir tikai 50 locekļu, kuri draudzes profilā interneta sociālajā tīklā Facebook ievietojuši moto Islāms cēlies no nelabā. AP piebilst, ka par plānoto Korāna grāmatu dedzināšanu noraizējušās arī Greinsvilas varasiestādes, taču tās nevarēs aizliegt pasākumu, ja tiks ievēroti visi ugunsdrošības noteikumi.

Pirmdienas vakarā simtiem afgāņu, kuri protestēja pret plānoto Korāna dedzināšanu, pulcējās Afganistānas galvaspilsētā Kabulā. Pēc šīs demonstrācijas ASV militāro spēku pavēlnieks Afganistānā, ģenerālis Deivids Petreuss izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja ideju dedzināt Korānu. "Fotogrāfijas, kurās būs redzama Korāna dedzināšana, nešaubīgi izmantos ekstrēmisti gan Afganistānā, gan visā pasaulē, šādā veidā mēģinot ietekmēt sabiedrisko domu un izprovocēt vardarbību," D. Petreusa paziņojumu citē AP. "Šāda rīcība var apdraudēt mūsu karavīrus un visus mūsu pūliņus šeit, Afganistānā," vakar publicētā intervijā The Wall Street Journal sacījis ģenerālis, atgādinot, ka islāmistu radikāļi prasmīgi izmanto šādu informāciju, lai organizētu masu nemierus. Reuters atgādina, ka šā gada janvārī Helmendas provincē izvērtās plašas nekārtības, kad paklīda baumas, ka amerikāņu karavīri sadedzinājuši Korānu. NATO Starptautisko drošības palīdzības spēku (ISAF) un Afganistānas varasiestāžu kopīgi veiktā izmeklēšana gan liecināja, ka tās bijušas tikai baumas un musulmaņu svētā grāmata nav apgānīta.

Reuters vēsta, ka ASV vēstniecība Kabulā izplatījusi paziņojumu, kurā norādīts, ka tā kategoriski norobežojas no necieņas izrādīšanas. "Amerikāņi, kuri pārstāv dažādas reliģiskās un etniskās kopienas, noraida nelielās Floridas grupas aizskarošo iniciatīvu. Lielākā daļa amerikāņu protestē pret šīs organizācijas aizvainojošajiem paziņojumiem," sacīts vēstniecības izplatītajā dokumentā, kura mērķis ir nomierināt afgāņus.

Svarīgākais