Ventspils ziedu paklāja izveidei izmantos ap 100 000 puķu podu

Ventspils ziedu paklājam, ar kura izveidošanu plānots sasniegt Ginesa rekordu, būs nepieciešami gandrīz 100 000 puķu podu, šodien preses pasākumā mediju pārstāvjus informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") un domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks ("Latvijai un Ventspilij").

Kā informēja Ventspils pārstāvji, rekordam tiks izmantotas septiņas puķu šķirnes: samtenes, ledus puķes, agerāti, alises, heliotropi, iresīnes un dekoratīvās nātres. Tās tiek audzētas piecās vietās - Popē, Tārgalē, Cēsīs, Bulduros un Jēkabpilī.

Visiem puķu podiem jābūt aptuveni vienādā diametrā, tas ir, 10 centimetru, lai katrā kvadrātmetrā varētu ievietot aptuveni vienādu puķu podu skaitu. Plānots, ka vienu kvadrātmetru veidos 49-56 podiņi.

Ošenieks arī informēja, ka puķes nedrīkstēs likt, kā pagadās, jo paklāja pamatā jābūt arī noteiktai filozofijai. Paklājs tiks dalīts četrās krāsās un deviņus metrus garos cimdu rakstu posmos.

Dalību paklāja veidošanā apstiprinājuši arī 940 brīvprātīgie, kas tiks sadalīti 45 komandās. Viņu uzdevums būs koordinēt 30-40 metru gara posma izveidi.

Kā pastāstīja Lembergs, ideja par Ginesa rekorda sasniegšanu esot bijusi kādam portāla "www.ventspils.lv" apmeklētājam, kurš ieteica rekordu sasniegt Ventspils 720 gadu jubilejā. Pēc tam, attīstot ideju, radās doma, ka rekordu varētu sasniegt, veidojot ziedu paklāju.

Izrādās, ka lielākais ziedu paklājs ir ticis izveidots ASV un tas bijis 7000 kvadrātmetru liels. Šo rekordu pārspēt Ventspils neuzņēmās, tāpēc radās doma par garākā paklāja veidošanu.

Līdz šim garākais paklājs izveidots 1999. gadā Itālijas pilsētā Alatri. Tas bija veidots no ziedlapiņām un bija 1475,86 metrus garš.

Ošenieks paskaidroja, ka Ventspils gadījumā paklājs tiks veidots no puķu podiem, jo tas ir ekonomiski pamatotāks variants - puķes pēc tam varēs izmantot teritorijām pie izglītības iestādēm.

Lembergs arī uzsvēra, ka tā būs savas varēšanas pierādīšana. Viņš pat cer, ka paklājs tiks izveidots garāks par 1500 metriem.

Lai to varētu ietvert Ginesa rekordu grāmatā, tas tikšot arī bildēts, izmantojot lidmašīnu - pirmo reizi 24.jūlijā ap plkst.18, tas ir, tūlīt pēc pēdējā puķu podiņa ielikšanas, kā arī 25.jūlijā plkst.6 no rīta.

Sagatavošanās paklāja veidošanai sāksies jau piektdien, 23.jūlijā, kad brīvprātīgie veidos paklāja pamatni. Savukārt 24.jūlijā no plkst.10 līdz pat plkst.19.45 brīvprātīgo komandas ar vairāk nekā 700 dalībniekiem Ostas ielas promenādē plāno izveidot vismaz 1500 metru garu un 1 metru platu nepārtrauktu ziedu paklāju.

Startu paklāja veidošanai pie teātra nama "Jūras vārti" dos Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, izšaujot lielgabala zalvi, pirmo podiņu paklājā ievietos ventspilnieks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bet pirmos desmit metrus veidos pašvaldības SIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" darbinieces, kuras ik dienas rūpējas par Ventspils puķu dobju krāšņumu. Savukārt noslēdzošo posmu veidos Ventspils Izglītības pārvaldes izveidotā "Ventspils nākotnes komanda".

Katrs brīvprātīgais saņems īpašo sertifikātu ar apliecinājumu par piedalīšanos Ginesa rekorda mēģinājumā. Sertifikātus saņems arī tie cilvēki, kuri nestrādās brīvprātīgo komandās, bet būs izaudzējuši paši savus ziedus vai iegādājušies tos ziedu tirdzniecības vietās Ostas ielas promenādē. Īpašos sertifikātus saņems tie rekorda dalībnieki, kuri iegādāsies vai novietos vairāk nekā piecus puķu stādus podiņos. Tie rekorda dalībnieki, kuri iegādāsies vai novietos no pieciem līdz desmit podiņiem ar puķēm, saņems sertifikātu ar apzīmējumu "Bronzas sertifikāts", rekorda dalībnieki ar desmit līdz 30 podiņiem ar puķēm saņems "Sudraba sertifikātu", savukārt no 30 līdz 56 puķu stādu podiņu īpašnieki saņems "Zelta sertifikātu". Pašu lielāko goda zīmi - "Platīna sertifikātu" saņems tie cilvēki, kuri būs iegādājušies vai paši izaudzējuši vismaz 224 puķu stādus podiņos.

Pateicības sertifikātus saņems arī Ginesa rekorda sasniegšanas mēģinājuma neatkarīgie liecinieki, kuru vidū savu dalību ir apstiprinājušas Latvijā labi pazīstamas, cienītas un sabiedrības uzticību iemantojušas personas, piemēram, valsts kontroliere Inguna Sudraba, komponists Raimonds Pauls, sportiste Jeļena Prokopčuka izdevniecības "Žurnāls Santa" galvenā redaktore Santa Dansberga-Anča un daudzi citi.

Puķes ziedu paklāja veidošanai varēs nopirkt arī uz vietas, kur viens puķu podiņš maksās vienu latu.

Kā aģentūra LETA uzzināja kādā stādu audzētavā, iepērkot vairumā šādus stādus, viens podiņš maksājot ap 30 santīmu.

Svarīgākais