Atbalsta Ventspils slimnīcas un Talsu slimnīcas apvienības veidošanu

Ventspils dome vēl nav pieņēmusi lēmumu par apvienības veidošanu starp pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" un AS "Talsu slimnīca", taču vadības līmenī šis jautājums ir apspriests, un Ventspils dome konceptuāli šādu sadarbību atbalsta, aģentūru LETA informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

"Mēs esam devuši pozitīvu politisku signālu, ka atbalstām [šādas apvienības veidošanu]. Taču, lai nonāktu līdz praktiskiem soļiem, tam ir jāsagatavojas. Šobrīd grūti pateikt, cik ilgu laiku tas aizņems," sacīja Lembergs, uzsverot, ka jāizvērtē šādas sadarbības juridiskie un arī funkcionālie aspekti, lai saprastu, kā apvienība darbosies.

Lembergs arī piebilda, ka "viens politiskais spēks, kurš atbild par veselības aizsardzību Latvijā, ļoti spieda, lai Talsi ietu pie Kuldīgas, taču talsenieki nolēma veidot apvienību ar Ventspils slimnīcu, kas ir loģiski. Gan attāluma ziņā, gan transporta ziņā mēs esam saistīti".

Vaicāts, vai Ventspils slimnīcai ir izdevīgi veidot apvienību ar Talsu slimnīcu, Lembergs uzsvēra, ka "Ventspils slimnīca ir reģionāla slimnīca, un tai ir jāveic reģionālās slimnīcas funkcijas. Ventspils reģionā ietilpst arī [bijušais] Talsu rajons, kurš ir jāapkalpo. Mēs esam gatavi uzņemties šādu lomu".

Jau ziņots, ka pirms nedēļas Talsu novada domes ārkārtas sēdē nolemts veidot slimnīcu apvienību starp AS "Talsu slimnīca" un Ventspils pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca", aģentūru LETA informēja Talsu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Ieviņa.

Ventspils pilsētas dome vēl nav lēmusi par apvienības veidošanu starp abām slimnīcām, taču iepriekš ar Talsu slimnīcu ir notikušas sarunas par šo jautājumu, aģentūrai LETA apstiprināja Ventspils slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece.

4.septembrī tika sasaukta Talsu novada domes ārkārtas sēde, kurā deputāti skatīja jautājumu par apvienības veidošanu starp Talsu slimnīcu un kādu no Kurzemes slimnīcām. Talsu pašvaldība bija saņēmusi informāciju, ka apvienību veidošana varētu būt vienīgais variants, kā Talsu slimnīcā, kas ar 1.septembri ieguvusi aprūpes slimnīcas statusu, saglabāt lielāku pakalpojumu klāstu, nekā plānots patlaban.

Deputāts Aivars Lācarus ierosināja veidot apvienību ar Kuldīgas slimnīcu, jo kuldīdznieki esot gatavi šādu pat lēmumu pieņemt "jau šodien", tomēr vairākums deputātu nobalsoja par apvienības veidošanu ar Ventspils slimnīcu.

Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs skaidroja, ka ar Ventspils kolēģiem par apvienību ir runāts, un tuvākajā laikā šāds lēmums varētu tikt pieņemts arī Ventspilī. Ventspils slimnīcai jau ir reģionālās slimnīcas statuss, bet Kuldīgas slimnīcai tāds ir tikai plānots.

"Mums aizdomāties lika Aizputes gadījums, jo Aizputes slimnīca ar Kuldīgas slimnīcu izveidoja apvienību, bet pēc tam tika aizslēgta," skaidroja Krotovs, piebilstot, ka svarīgs ir arī fakts, ka ar Ventspili ir labāka satiksme nekā ar Kuldīgu, jo visas nodaļas Talsos noteikti saglabātas netikšot.

"Mēs nejūtamies atstumti vai apdalīti," komentējot Talsu slimnīcas plānus veidot apvienību ar Ventspils, nevis Kuldīgas slimnīcu, sacīja SIA "Kuldīgas slimnīca" valdes priekšsēdētāja Laima Briča. "Varbūt Talsu slimnīcai apvienības veidošana ar Ventspils slimnīcu šķiet tālejošāka vai nozīmīgāka, jo Kuldīgas slimnīca ir lokālā daudzprofilu slimnīca, bet Ventspils slimnīcai ir reģionālās daudzprofilu slimnīcas statuss."

Briča apstiprināja, ka Kuldīgas slimnīca būtu piekritusi veidot apvienību ar Talsu slimnīcu: "Protams, ka mēs bijām gatavi veidot apvienību.[..] Mums arī šobrīd liela daļa pacientu ir no Talsu novada".

Atbildot uz jautājumu, vai Kuldīgas slimnīca vēlētos pievienoties Ventspils un Talsu slimnīcas iespējamai apvienībai, Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētāja pieļāva tādu iespēju: "Pašlaik vēl neesam par to domājuši, taču, ja pie mums vērstos ar šādu priekšlikumu, mēs to noteikti apsvērtu."

Slimnīcas vadītāja atgādināja, ka vēl pirms pašvaldību vēlēšanām Kuldīgas slimnīca nākusi klajā ar priekšlikumu veidot Kuldīgas, Talsu un Saldus slimnīcu apvienību un šajā jautājumā bijusi panākta konceptuāla vienošanās, taču pašvaldību politiskās vadības izmaiņu un vēl citu apstākļu dēļ šie plāni nav realizējušies.

Augusta sākumā, tiekoties ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātiem un Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem, Kuldīgas novada domes un Kuldīgas slimnīcas vadība izteikusi priekšlikumu veidot visu Kurzemes slimnīcu apvienību, lai Kurzemē varētu sniegt pēc iespējas kvalitatīvākus un efektīvākus stacionārās aprūpes pakalpojumus, skaidroja Briča. Pēc viņas teiktā, šāda apvienība varētu būt nopietns konkurents lielajām Rīgas slimnīcām. Pagaidām gan nekas konkrēts šajās sarunās ar citu Kurzemes slimnīcu vadītājiem neesot panākts.

Jau ziņots, ka ar 1.septembri Talsu slimnīca ieguvusi aprūpes slimnīcas statusu un finansējumu tikai nedaudz virs 8000 latu mēnesī, kas, pēc Talsu slimnīcas domam, ir nepietiekami pat aprūpes slimnīcai.

Talsu novada domes ārkārtas sēdē tika skatīts arī jautājums par Talsu slimnīcas valdes maiņu.

Talsu slimnīcai patlaban ir trīs akcionāri - Talsu, Rojas un Dundagas novadu pašvaldības. Domju priekšsēdētāji ir akciju turētāji. Talsu novada domes deputāti uzdeva Talsu mēram Krotovam sasaukt slimnīcas akcionāru sapulci un lemt par grozījumiem statūtos, viena valdes locekļa vietā ieceļot četrus, ievērojot akcionāru pārstāvniecības proporciju: Talsu novadu valdē pārstāvētu divi pārstāvji, bet Dundagas un Rojas novadus - viens. Talsu novada dome no savas puses piedāvās valdē iekļaut Talsu slimnīcas valdes priekšsēdētāju Māri Staltu un deputātu, Talsu novada domes Veselības aizsardzības un sociālās aprūpes nodaļas galveno speciālistu Aivaru Lācaru.

Svarīgākais