Ventspils pašvaldība sociālajai palīdzībai atvēlējusi 1,47 miljonus latu

Ventspils pilsētas pašvaldība šī gada budžetā sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu sniegšanai Ventspils iedzīvotājiem iedalījusi līdzekļus 1 470 506 latu apmērā, informēja pašvaldībā.

Pašvaldība pieņēmusi lēmumu saglabāt visus līdz šim ventspilniekiem pieejamos 33 pabalsta un 10 sociālo pakalpojumu veidus.

Ievērojamas izmaiņas ir skārušas sociālās palīdzības saņemšanas kārtību. 2009.gada 1.decembrī ir stājušies spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35.panta trešajā daļā, kas noteic, ka pašvaldības turpmāk sociālos pabalstus var maksāt tikai ģimenes (personas) pamatvajadzību apmierināšanai, turklāt izvērtējot ienākumus.

Tas nozīmē, ka pašvaldības sociālo palīdzību var saņemt tikai trūcīgas un maznodrošinātas personas (ģimenes). Atsevišķus pabalstus, piemēram, pabalstu medikamentu iegādei, pabalstu daļējai izdevumu segšanai mēnešbiļetes iegādei, ir iespējams saņemt, izvērtējot pensijas apmēru.

Nedaudz mainījušies arī dažu pabalstu apmēri. Tā, piemēram, pabalsts medikamentu iegādei pensionāriem un invalīdiem šajā gadā ir 25 latu apmērā, pabalsts zobu ārstēšanai un protezēšanai maznodrošinātiem pensionāriem un invalīdiem - 38 latu, bet pabalsts audžuģimenei šogad noteikts 144 latu apmērā.

2009.gadā dažāda veida pabalstus saņēmuši vairāk nekā 12 000 ventspilnieku. Pašlaik Ventspils pilsētā ir 552 trūcīgas un 1708 maznodrošinātas ģimenes. Sociālā dienesta darbinieki veic sociālo darbu ar vairāk nekā 400 sociālā riska ģimenēm. Pabalstu garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai saņem 371 ventspilnieks.

Latvijā

Krīžu un konsultāciju centrs “Skalbes” ir veicis apkopojumu par saņemtajiem zvaniem kopš 2021. gada un secinājuši, ka 33% no ienākošajiem zvaniem ir saistīti ar vientulību. Dati liecina, ka visbiežāk ar vientulību saskaras cilvēki, kas cieš no fiziskām un psihiskām saslimšanām, kā arī sievietes, kas saskaras ar finansiālām grūtībām.

Svarīgākais