Valmierā notiek Starptautiskais retro moto tehnikas festivāls

Līdz 22.jūlijam Valmierā, Dīvaliņa pļavās, notiks starptautiskais retro moto tehnikas festivāls "Baltic Jawa 2012", informē Valmieras pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Tarbuna.

Festivālā piedalīsies "Jawa", "CZ" un cita retro moto tehnika līdz 1990.gadam.

Festivālā notiks retro moto rezerves daļu un aksesuāru tirdzniecība, retro moto izstāde un parāde, retro rallijs, stafetes un konkursi, loterija, pašdarbnieku aktivitātes, retro disko un balle pagājušā gadsimta 70.-80.gadu stilā.

Šodien plkst.12 sāksies izstāde un parāde, plkst.15 stafetes, konkursi, pašdarbnieku aktivitātes, retro rallijs un goda aplis Daliņa stadionā. Plkst.20 paredzēta nomināciju apbalvošana un loterija, bet vēlāk svinīgā festivāla atklāšana - karoga pacelšana. Diena noslēgsies ar retro balli. 22.jūlijā plkst.12 paredzēts festivāla svinīgais noslēgums - festivāla karoga nolaišana un nodošana Valmieras muzejam.

Jawa motociklu vēsture aizsākās 1929.gadā, to ražotāja izcelsmes valsts ir Čehoslovākija. Zīmola nosaukums "Jawa" tika izveidots no firmas īpašnieka Františeka Janečeka uzvārda pirmajiem burtiem un iepriekšējās firmas "Wanderer" sākuma burtiem. Kad vācu firma "Wanderer" nespēja izturēt konkurenci ar BMW, tā nolēma pilnībā pievērsties automobiļu rūpniecībai. Tajā laikā Čehoslovākijas ieroču rūpnīcas īpašnieks Janečeks nolēma pārtraukt savu darbību, jo samazinājās pasūtījuma apjoms, un pārorientēties uz motociklu ražošanu.

1929.gadā viņš nopirka "Wanderer" licenci uz jaunāko izstrādāto motocikla modeli, pēc kā aizsākās "Jawa" ēra. Vācu okupācijas gados "Jawa" rūpnīcas nodarbojās ar vācu kara tehnikas, arī motociklu, remontu, savukārt padomju laikos motocikli "Jawa" tika uzskatīti par vieniem no kvalitatīvākajiem. Mūsdienās "Jawa" uzsvaru savā ražošanā ir likusi uz spīdveja sporta motociklu ražošanu.

Svarīgākais