Valmieras Pilsētas svētkos norisināsies Latvijas čempionāts Kalniešu spēlēs

Pilsētas svētku ietvaros 7.jūlijā no plkst.14.00 Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Latvijas čempionāts Kalniešu spēlēs, kā arī biedrības "Spēka Pasaule" pasākums "Spēks, veselība un daile 2012".

Latvijas čempionāts Kalniešu spēlēs skatītājiem piedāvās vērot aizraujošu cīņu piecos skotu kalniešu vingrinājumos - svara mešanā tālumā un augstumā, skotu āmura un skotu baļķa mešanā, kā arī akmens grūšanā. Arī pasākuma apmeklētājiem tiks dota iespēja pārbaudīt savus spēkus, noskaidrojot Valmieras čempionu ķīpas mešanā un spēcīgākā satvēriena īpašnieku Vidzemē pārbaudījumā Rolling Thunder (smaguma pacelšana no zemes ar vienu roku). Būs konkursi arī jaunākajiem apmeklētājiem.

Vienlaikus J.Daliņa stadionā norisināsies biedrības "Spēka Pasaule" organizētie sporta svētki "Spēks, veselība un daile 2012". Pasākuma laikā ikviens varēs uzzināt vairāk par veselīgu dzīvesveidu un sportu modernā pasaulē, kā arī par iespējām trenēties un uzturēt sevi fiziskajā formā Valmierā.

Latvijas čempionāta Kalniešu spēlēs programma:

No plkst 14:00 būs vērojamas atlētu prezentācijas. Plānots, ka sacensībās varētu piedalīties spēkavīri M. Rozentāls, G. Ķīvītis, A. Leišavnieks, I. Rozenlauks, J. Liepa un citi, kā arī 2011.gada Latvijas Kalniešu spēļu čempions, valmierietis, Oskars Brugemanis. Iespējams, būs dalībnieki arī no Igaunijas un Skotijas.

Turpinājumā tiks izlozēta dalībnieku starta kārtība un jau plkst.14.30 notiks pirmā disciplīna - "Akmens grūšana". Vingrinājums līdzinās Olimpiskajam sporta veidam - lodes grūšanai, tikai metāla lodes vietā tiek izmantoti dažāda svara akmeņi.

Plkst.16.00 atlēti uzsāks sacensības disciplīnās "Skotu āmura mešana" un "Smaguma mešana". Skotu āmurs ir disciplīna, kurā 4 pēdu garas nūjas galā iestiprināta apaļa lode, griežot ap galvu, tiek mesta tālumā.

Interesantas cīņas būs Kabera mešanā ap plkst.17.30. Kabers ir garš priedes baļķis ar noapaļotu tievo galu. Dalībnieks balansē kaberu, vertikāli turot rokās tā tievo galu, tad skrien uz priekšu, cenšoties mest kaberu tā, lai tas apgrieztos riņķī un augšējais resnais gals pirmais atsistos pret zemi. Tievajam galam pēc tam jānokrīt uz pulksten 12 attiecībā pret skrējiena virzienu. Dalībniekus vērtē pēc tā, cik tuvu ideālajam virzienam uz iedomātā pulksteņa izdodas metiens.

Kā viena no pēdējām disciplīnām būs ķīpas mešana augstumā, kurā sportistiem ar speciālas dakšas palīdzību pāri latiņai būs jāpārmet 10kg smaga ķīpa. Plkst. 19.00 plānota apbalvošana.

Sportistu savstarpējo spēkošanos ik pa laikam pārtrauks īpaši konkursi skatītājiem un līdzjutējiem. Ap plkst. 15.00 ikviens varēs pārbaudīt savus spēkus 12 kg smaga akmens grūšanā tālumā. Nedaudz pēc plkst.17.15 paši mazākie skatītāji varēs piedalīties konkursā, tālumā metot saīsināta izmēra Kaberu, bet kulminācijā plkst.18.00 tiks noskaidrots Valmieras čempions ķīpas mešanā augstumā. Tāpat ikviens sevi varēs pierādīt vingrinājumā "Rolling Thunder", noskaidrojot spēcīgāko Vidzemē. Minēto konkursu norisi ar balvām atbalsta AS "Valmieras piens".

"Spēks, daile, veselība 2012" pasākuma programma:

Plkst. 14.00 - armrestlinga sacensības, no plkst. 14.30 - aerobikas paraugdemonstrējumi. Plkst. 15.00 notiks "Masrestlinga" sacensības, no plkst. 15.30 skatītājiem būs iespēja vērot ielu vingrotāju paraugdemonstrējumus, kā arī "Freestyler" un "Bodybike" paraugdemonstrējumus. Plkst. 17.00 visiem būs iespēja izmēģināt spēkus, cīnoties ar milzu boksa cimdiem. Pasākumā būs padomāts arī par bērnu izklaidi, piedāvājot dažādus konkursus.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais