Valmieras novads izvēlas Kocēnu vārdu

Valmieras novada domes šodien pieņemts lēmums rosināt Saeimai veikt izmaiņas likumā un oficiāli Valmieras novadu pārdēvēt par Kocēnu novadu.

Valmieras novada dome ārkārtas sēdē izskatīja jautājumu par Valmieras novada nosaukuma maiņu. Ar 8 balsīm par, 5 - pret, 2 - atturas tika nolemts ierosināt Saeimai veikt grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma 2. pielikumā, mainot novada nosaukumu Valmieras novads uz Kocēnu novads, nra.lv informēja Valmieras novada domes speciāliste Eva Eglīte.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kas nosaka: novadus, izvērtējot valsts un pašvaldības iedzīvotāju intereses, Ministru Kabineta atzinumu un ieinteresēto pašvaldību lēmumus, kā arī veikto Valmieras novada iedzīvotāju aptauju var pārdēvēt.

Novada nosaukuma maiņa nepieciešama, jo tas neatspoguļo novada būtību un var radīt pārpratumus saistībā ar vārdu Valmiera - Valmieras pilsētu, kas ir republikas nozīmes pilsēta, un Valmieras pagastu, kas iekļauts Burtnieku novadā. Jāpiemin, ka Valmieras novads izveidots, apvienojoties Bērzaines, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Zilākalna pagastam.

Iepriekš izskanēja informācija, ka Valmieras novadu varētu pārdēvēt gan par Zilākalna novadu, gan Tālavas novadu.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais